britanski veleposlanik

David Slinn danas odlazi s dužnosti iz Hrvatske

David Slinn
Robert Anić/PIXSELL
06.02.2015.
u 12:50

Veleposlanik Slinn rekao je das u tri godine njegovog mandata u Hrvatskoj bile “dinamične, uzbudljive i produktivne. Sada su naše dvije zemlje partnerice u Europskoj Uniji, te saveznice u NATO-u

David Slinn, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske danas odlazi s dužnosti u Hrvatskoj. Mandat će završiti prije očekivanog kraja kako bi otišao živjeti s obitelji u Kanadu.

Mandat veleposlanika Slinna - od travnja 2012. do danas - obuhvatio je neke od značajnijih trenutaka novije hrvatske povijesti: završetak pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, ulazak Hrvatske u EU, te prvu godinu članstva, podsjećaju iz veleposlanstva.

Veleposlanik Slinn rekao je das u tri godine njegovog mandata u Hrvatskoj bile “dinamične, uzbudljive i produktivne. Sada su naše dvije zemlje partnerice u Europskoj Uniji, te saveznice u NATO-u"

- I to partnerstvo nije samo formalno, na papiru. Postoji niz konkretnih rezultata intenziviranih odnosa: od toga da britanski vojnici dio svog treninga već redovito obavljaju u Slunju, a hrvatski časnici rade u NATO stožeru u Velikoj Britaniji do odluke ministra Haguea da ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić bude jedna od samo dvadesetak osoba u svijetu koje su pozvane, zajedno s njim, aktivno djelovati na zaustavljanju zločina silovanja u ratnim sukobima. Tu svakako spada i osnivanje Britansko-hrvatskog poslovnog centra (BBCC), koji radi na povećanju ulaganja - kazao je Slinn.

Prije odlaska, veleposlanik Slinn susreo se s brojnim hrvatskom dužnosnicima, uključujući ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić i ministra obrane Antu Kotromanovića, te predsjednika Ivu Josipovićem i buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Mnogi od njih komentirali su koliko su se odnosi Velike Britanije i Hrvatske poboljšali u posljednjih par godina.

- Danas Britanija i Hrvatska surađuju na provedbi inicijative EU-a za Bosnu i Hercegovinu, razgovaramo o reformi Europske unije, te zajednički odgovaramo na globalne izazove, kao što su kriza u Ukrajini, te borba protiv terorizma - naglasio je veleposlanik u odlasku.

Brojni posjeti na visokoj razini reflektirali su novu, naprednu razinu odnosa između Ujedinjene Kraljevine i Hrvatske: bivši ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine William Hague došao u Zagreb u svibnju 2013. čestitati Hrvatskoj na uspješnom završetku EU; njegov nasljednik, Philip Hammond, održao je prošli mjesec niz sastanaka u Zagrebu o potrebi reformiranja Europske Unije.
Lord Green, ministar za trgovinu i ulaganje, posjetio je Hrvatsku u srpnju 2013. kako bi podijelio britanska iskustva i primjere stimuliranja gospodarskog rasta ; samo nekoliko mjeseci kasnije, Lord Green pomogao je organizirati Croatia Investment Forum u Londonu na kojem su ministri RH imali priliku upoznati potencijalne britanske investitore s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. Vojvoda od Gloucestera prisustvovao je vojnoj vježbi u Slunju i, kao znalac arhitekture i umjetnosti, posjetio je Konzervatorski zavod u Zagrebu. Predsjednik Ivo Josipović boravio je u Londonu u svibnju 2013., gdje se susreo s kraljicom Elizabetom i premijerom Ujedinjene Kraljevine, Davidom Cameronom.

>>Britanski veleposlanik: Pomoći ćemo vam da postanete dio EU

>>Veleposlanik David Slinn: Moja najveća strast su ragbi i viski

Komentara 6

Avatar tituš
tituš
13:11 06.02.2015.

Prva žrtva zbog Josipovićeva neuspjeha! goodbye, bay.. doviđenja ... zbogom!

CA
campa
13:14 06.02.2015.

Kao zemlja partner V.Britanija je u Hrvatskoj učinila čuda kako kulturno tako i ekonomski.Po izvješću EU o stanju gospodarstva u RH Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu u EvropiJedino stoji da su se šetali po Hrvatskoj i glumili partnere.Več viđeno kroz stoljeća.

AF
afer
13:02 06.02.2015.

Perfid Albion

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije