Novi prijedlog

Davor Stier: Lex Perković ozbiljno narušava vladavinu prava

stier
Zeljko Lukunic/PIXSELL
18.07.2013.
u 15:23

Viviane Reding prekjučer je predložila da od 2015. u EU postoji europski javni tužitelj koji bi dizao optužnice protiv onih koji kradu novac iz fondova EU.

Davor Stier, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, pozvao je danas Vladu da što prije podrži prijedlog osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja jer bi time, smatra Stier, Banski dvori pokazali "političku volju za obnovom narušene vjerodostojnosti poštivanja vladavine prava".

– Ta je vjerodostojnost vrlo ozbiljno narušena lipanjskim promjenama zakona koji je dobio naziv "lex Perković" – rekao je Stier.

Potpredsjednica Komisije Viviane Reding prekjučer je predložila da od 2015. u EU postoji europski javni tužitelj koji bi dizao optužnice protiv onih koji kradu novac iz fondova EU. Države članice, pa i Hrvatska, tek trebaju reći što misle o tom prijedlogu, a Stier poziva Banske dvore da taj prijedlog što prije podrže. – Mogućnost europskog javnog tužitelja da podigne optužnice pred nacionalnim sudovima u pitanjima vezanim za korištenje sredstava iz proračuna EU osnažit će neovisnost hrvatskog pravosuđa i smanjiti prostor za pritiske na pravosudna tijela, odnosno političku zaštitu od kaznenog progona – smatra HDZ-ov europarlamentarac Davor Stier.

>> Davor Stier: Papa Franjo iz mog je kvarta Flores

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije