Politička kriza

De Standaard: Flandrija poput Jugoslavije?

bruxelles
Arhiva VL
Autor
Stojan de Prato
07.02.2011.
u 15:43

Dugotrajna je politička kriza dovela i do polarizacije samih Flamanaca

Političkoj krizi u Belgiji, u kojoj su posljednji parlamentarni izbori održani još lanjskoga 13. lipnja, a vlade i dalje nema na vidiku, kraj se ne nazire. I dok se spor Flamanaca, koji kao minimum zahtijevaju preobrazbu Belgije iz federacije u konfederaciju, i Frankofona, koji su za održanje statusa quo, zadržava na političkoj razini, dugotrajna je kriza dovela i do polarizacije samih Flamanaca. Raskol između pristalica Novoga flamanskoga saveza (N-VA), koji je na posljednjim izborima osvojio najviše glasova i koji ne prihvaća nikakvo rješenje ako ono ne vodi k postupnome razdvajanju Flandrije od Valonije u neovisnu državu, i onih koji bi se zadovoljili konfederacijom puni se za Belgiju do sada neuobičajenim govorom mržnje.

Prvi se na hrpu prijetećih elektroničkih poruka, u kojima ga nazivaju “izdajicom”, potužio čelnik Zelenih Wouter van Besien. Profesor Katoličkoga sveučilišta Leuven Paul De Grauwe također je na meti.

– Često sam kritizirao i VLD (liberale) i (SP-A) i CD&V (kršćanske demokrate) i nikada nisam dobio ni jednu poruku mržnje. Sada kada kritiziram N-VA, dobivam ih na stotine – požalio se prof. De Grauwe. Ni druga strana ne ostaje dužna, nazivajući pristalice N-VA “fašistima”.

– Duboko smo se podijelili na “dobre i loše Flamance”. Je li tako sve počelo u Jugoslaviji? – zapitao se Tom Naegels, kolumnist najuglednijega flamanskoga dnevnika De Standaarda.

Ključne riječi

Komentara 24

AG
Agramer198
16:24 07.02.2011.

Kaj to znači \"Flandrija poput Jugoslavije\"? tko bu okupirao koga tj. čija trećina teritorija će biti zauzeta,koliko mrtvih i ranjenih i koji gradovi će biti razoreni? Jer to se događalo u Jugi, a moram primijetiti da ovi Belgijci povlače jakoo neukusne paralele...

JA
jankoprekobrda
16:47 07.02.2011.

Eto i oni imaju svoju mafijsaku organizaciju HDZ samo sa drugom kraticom.

UK
Ugo Kajvez
13:12 09.02.2011.

I ta kvati država (belgija) nama prodaje pamet preko EU ............ hahaha ...... lakardijaši .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije