Svjesni vrijednosti svoje prirodne i kulturne baštine, mještani Sunjske Posavine stoljećima je njeguju i s ljubavlju prenose s koljena na koljeno. Kako bi je promovirali, sunjska Turistička udruga organizirala je s partnerima prvi Festival žganaca u Gredi Sunjskoj.
Natjecanje deset novinarskih ekipa u kuhanju žganaca od brašna domaćeg bijelog kukuruza na tradicijski način, bilo je samo povod da domaćini novinarima i brojnim gostima prikažu sve vrijednosti svog kraja. Članovi sunjskog KUD-a “Sunjanka” i domaće “Seljačke sloge” dočekali su na najbolji mogući način, pjesmom i plesom. U prekrasnim bijelim nošnjama vezenim “belo po belom”, s prestižnim niskama dukata ili koralja, vođeni neumornim Nikolom Brlekovićem i Suzanom Domitrović, folkloraši su prikazali i tradicijsku svadbu.
U selu, koje se prvi put spominje 1334. godine još stoje nizovi posavskih čardaka. Uz tradicijsku arhitekturu, o kojoj je govorio naš vodeći autoritet za to područje, arhitekta Davor Salopek, brojni su gosti mogli vidjeti domaćeg lovačkog psa, posavskog goniča, te konja hrvatskog posavca. Članice udruge Gredske sneje pripremile su izložbu svojih ručnih radova.
- Ovo je samo jedna od manifestacija koje organiziramo kako bi predstavili našu baštinu. Gostima imamo što pokazati i ponuditi - kaže agilni organizatori i predsjednik Turističke udruge Mihović Žarinčić.
Sudionike Festivala žganaca pozdravio je i načelnik općine Josip Kozarić, koji se okušao i kao kuhar žganaca. Uspjehu Večernjakove ekipe u kuhanju žganaca najviše je kao suradnica doprinijela sunjska domaćica Jagica Brkanac. U kvalitetu žganaca, ali i drugih specijaliteta sunjskog kraja, svi su se mogli uvjeriti.