Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BOJNI KRSTAŠ'

Detaljni opis naoružanja najjačeg broda Ruske mornarice – Petra Velikog

06.07.2017.
u 17:56

Usred negativnih odnosa između SAD-a i Rusije, Američka mornarica koja se iz dana u dan smanjuje ipak će morati obratiti pozornost…

Zapad ga je opisao kao “bojnog krstaša” jer ga njegovo naoružanje i veličina svrstava u nešto između bojnog broda i teškog krstaša. Ovakvi podsjetnici Hladnog rata glavni su razlog zašto je Reaganova administracija vratila američke bojne brodove klase Iowa u aktivnu službu.

Ruska Federacija trenutno posjeduje samo jedan od četiri takva 250-metarska monstruma koji su bili sagrađeni za vrijeme SSSR-a. Navedeni bojni krstaš zove se Petar Veliki koji je također admiralski brod ruske Sjeverne flote. Treći brod klase Kirov Admiral Nakhimov se trenutno modernizira te će biti u aktivnoj službi krajem 2020. godine. Drugi brod klase Kirov – Admiral Ušakov (Kirov), također će se navodno modernizirati te vratiti u službu iako nema potvrde kada će se to dogoditi zbog objektivnih financijskih razloga, piše Foxtrot

Navedeni brod Kirov (današnji Admiral Ušakov) postao je operativan 1980. godine, dok su sestrinski brodovi bili proizvedeni svake četiri godine, a Petar Veliki je komisioniran 1998. godine zbog financijskih razloga nakon pada SSSR-a.

Navedeni brodovi klase Kirov zaista su morske grdosije istisnine 28.000 tona, što je tri puta više od američke klase krstaša Ticonderoga, ali i upola manje od umirovljene američke klase Iowa. Brodovi klase Kirov oslanjaju se na dva nuklearna reaktora te dvije parne turbine koji zajedno isporučuju 140.000 konjskih snaga. Takvim parom moćnih strojeva, brodovi klase Kirov mogu ploviti brzinom od 30 čvorova čak 1800 kilometara. Ploveći isključivo na nuklearni pogon bez pogona turbine, brod može konstantno ploviti brzinom od 20 čvorova.

Oko 700 članova posade služi na takvim brodovima što je gotovo dvostruko više od broja posade na američkoj klasi brodova Ticonderoga. Takav broj ljudi govori zapravo koliko vatrene snage može klasa Kirov prikazati. Brodovi su puni topova, raketa, vertikalnih lansirnih sustava te stotina raketa.

Brodovi klase Kirov su izgrađeni kako bi bili protuteža američkim grupama nosača aviona, ali i za obranu flote SSSR-a. Primarno napadno naoružanje broda je 20 protubrodskih raketa dugog dosega P-700 Granit (NATO ime: SS-N-19 Shipwreck). Navedene rakete-kamikaze od sedam i pol tona se lansiraju u plotunima od četiri rakete koje autonomno napadaju svoje mete na udaljenostima većim od nekoliko stotina kilometara i naravno, nadzvučnim brzinama

Nakon lansiranja, prva se (vodeća) raketa uspinje na velike visine te dobiva ulogu zapovjedne i kontrolne platforme za druge rakete koje lete na nižim visinama. Ako je vodeća raketa uništena, druga se ponovno uspinje te preuzima ulogu.

Raketa P-700 Granit koristi aktivni radar za praćenje, a može koristiti i senzorske podatke pomoćnih sustava (kao što su pomorski zrakoplovi za izviđanje, brodski helikopteri, sateliti itd.) za ciljanje. Sustav će se nadograditi kako bi se mogao oslanjati na svoje inercijske navigacijske sustave te sustave prijenosa podataka kako bi rakete mogle letjeti u dobro koordiniranoj gomili.

Raketni napad navedenim raketama na borbenu grupu nosača aviona bio je najveći strah američkih admirala u posljednjim desetljećima Hladnog rata.

Što se tiče protuzračne obrane, klasa Kirov posjeduje napredne verzije ubojitih raketa dalekog dosega S-300F i S-300FM (Nato ime: Fort). Navedene rakete lete gotovo hipersoničnim brzinama te mogu dosegnuti čak 160 kilometara od mjesta lansiranja. Najnovija verzija rakete – S-300FM se oslanja na radarsko i infracrveno terminalno vođenje te je tako sustav efektivniji protiv balističkih raketa kratkog dosega. Petar Veliki posjeduje 96 takvih raketa, najčešće 48 S-300F i 48 S-300F.

Što se tiče bliskih prijetnji, Petar Veliki posjeduje par raketnih sustava OSA-M. Radarski vođene rakete mogu pogoditi nekoliko ciljeva na čak 15 kilometara udaljenosti i to pri velikim brzinama. Uz raketne sustave OSA-MA, Kirov klasa posjeduje i vertikalne pramčane lansirne sustave 3K95 Kinžal (Nato ime: SA-N-9 Gauntlet) s čak 128 raketa zemlja-zrak kratkog dosega. Navedeni sustav je pomorska verzija mobilnog sustava zemlja-zrak Tor koji je poznat u cijelom svijetu.

Posljednji dio protuzračne obrane čini šest Kaštan borbenih sustava kratkog dosega koji su povezani dvama sučeljima. Navedeni sustavi koriste radar i optički vođene topove kalibra 30 milimetara te osam vođenih raketa kratkog dometa 9M311. Uz sve to, postoji još i 24 rakete za obranu ispod palubnog postolja sustava Kaštan. Kada sve zbrojimo, dolazimo do 192 rakete 9M311 za blisku obranu svakoga trenutka uz na tisuće komada streljiva kalibra 30 milimetara.

Kirov klasa također posjeduje dva dvostruka topa AK-130 ispred helikopterske platforme. Dvostruki top od 130 milimetara opremljen je vodenim hlađenjem te može ispaljivati granate na udaljenostima većim od 18 kilometara s vrlo velikom preciznošću. Navedeni topovi mogu biti povezani radarom, optičkim sustavima te se mogu koristiti u ulozi protuzračne obrane. Kupola topa je daljinski upravljana te posjeduje 180 komada visokoeksplozivnog i protuavionskog streljiva.

Uz navedene borbene uloge, klasa Kirov također posjeduje vrlo dobre i ozbiljne karakteristike za protupodmorničko ratovanje. Brod posjeduje pet helikoptera Ka-25/27 za protupodmorničko djelovanje. Navedeni helikopteri mogu biti opremljeni torpedima ili dubinskim bombama, a mogu se koristiti i za skupljanje podataka o podmornicama ili borbenim grupama nosača zrakoplova te za prenošenje podataka ostalim brodovima u floti i zapovjedništvu. Klasa Kirov također posjeduje i deset cijevi koje mogu izbacivati raketna torpeda RPK-6 Vodopad (Nato ime: SS-N-16 Stallion). U osnovi, navedena torpeda mogu letjeti oko osamdeset kilometara te izbaciti torpeda točno na podmornicu. Zaključno s time, postoje i tri rotirajuća protupodmornička raketna lansera RBU-1000 i RBU-1200 koji su opremljeni s četrdeset do pedeset protupodmorničkih raketa kratkog dosega.

1/13

Kako bi navedeno naoružanje radilo savršeno te kako bi ovo zaista bio admiralski i kontrolni brod cjelokupne ruske Sjeverne flote, brod klase Kirov sadržava veliki broj radara te elektroničkih protumjera s desetak komunikacijskih antena. Iako radarski gledano klasa Kirov nije niti blizu američkom radarskom sustavu SPY-1 koji postoji na borbenim sustavima AEGIS na američkim krstašima i razaračima, radarski sustavi su vrlo snažni pogotovo nakon posljednjih nadogradnji. Općenito gledajući, moderna konfiguracija radarskog sustava klase Kirov može ''vidjeti'' velike ciljeve na udaljenostima većim od 500 kilometara, dok se lovci u niskom letu mogu primijetiti na osamdesetak kilometara.

Činjenica da Kirov klasa i Petar Veliki posjeduje sustave S-300FM govori da je to jedini brod u Ruskoj mornarici ima svojstva balističke protuzračne obrane.

Ogromna klasa Kirov koja je nekada opisivana kao još jedna tehnološka žrtva kraja Hladnog rata, opet se vraća u upotrebu točno u vrijeme revitalizacije ruske flote. Bez obzira na starost klase, Kirov klasa je sila koja se mora uzimati u obzir u svakom trenutku.

Nakon popravaka i nadogradnji sestrinskih brodova Petra Velikog, vidjet ćemo u kakvim će poboljšanim konfiguracijama dolaziti navedeni brodovi.

Usred negativnih odnosa između SAD-a i Rusije, Američka mornarica koja se iz dana u dan smanjuje ipak će morati obratiti pozornost…

Komentara 50

DU
Deleted user
19:58 06.07.2017.

za USrA podguzne muhe.....STRAŠNO PONIŽAVANJE ŠKOLARACA KOJI NEMAJU ZA GABLEC. Doma ih šalju sa žigom o 'dugovanju' na ruci, blagajnice se deru na njih ako uzmu nešto u kantini. Dio američkih škola uopće ne daje gablec djeci koja nisu platilala kantinu. Asistent u školi u Killeenu, Teksas, Kelvin Holt svjedočio je situaciji u kojoj je dijete u vrtiću ponižavano jer nije imalo za gablec. Isto to dijete jedno je od tisuće koju se u američkim školama posramljuje ako im roditelji nisu mogli platiti školsku kantinu. - Blagajnica je djevojčici od četiri godine rekla "Nemaš novaca", uzela joj tacnu na kojoj je bilo mlijeko u tetrapaku i sve bacila u smeće. Malena se nije bunila nego je samo otišla u suzama - ispričao je za AP incident od prošle godine. Holt je samo jedan od brojnih koji se bore protiv trenutačne politike u školskim kuhinjama diljem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za koje smatraju da ponižava djecu raznim načinima na koje se škole nastoje nositi s dugovima za školsku prehranu. Konkretno, ako roditelji ne plate gablec u školi, one ih na razne načine pokušavaju "nagovoriti" da plate dug. Neke tako ostave mali žig u boji na ruci djeteta koji je svojevrsni "podsjetnik" za račun, druge su umjesto toplog i uravnoteženog obroka hranu zamijenili jeftinim suhim sendvičima. Tamošnji odjel za poljoprivredu apelira na vlasti da nađu drugačiji dogovor sa školama i da, primjerice, umjesto žigova na djeci roditeljima pošalju poruku ili e-mail.

Avatar anticenzura
anticenzura
19:44 06.07.2017.

Nasi gradjani moraju znati da ce nam americka politika u Srednjoj i istocnoj Europi rastjerati sve investitore sa tih prostora, a vec ih je masa pobjegla. Kapitalisti bjeze glavom bez obzira sada otkad ovi divljaci krcaju ratnu masineriju po tim zemljama, boje se da ce biti rata. Ogromna masa kapitala se premjesta u zemlje zapadne Europe, vi cete krepati od gladi budete li slusali Kolindu i te gubitnike oko nje.

IS
istri
21:10 06.07.2017.

ko uvjek nama su uvjek drugi krivi. ustvari mi i sami mi smo si krivi.ako neko nezna zasto nema smisla ni mu objasniti. nama su druge teme vazne a ne kako privuci i pßrivoliti investitore oni sami nas izbjegavajzu znajucinajuci da u taj lopovluk investirati je ko se popisati u jadransko more. bez efekta i zarade .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije