HAAŠKA OBRANA Odvjetnici hrvatskih generala podijeljeni oko novca za obranu štićenika

Dinamo zakladi uplatio milijun

spo-mamic-txt.jpg
import
16.05.2006.
u 19:47

Dinamo je jučer uplatio nešto više od milijun kuna Zakladi za istinu o Domovinskom ratu. Najveća je to dosad jednokratna donacija Zakladi i ispunjenje obečanja Zdravka Mamića, maksimirskog šefa koji je i inicirao ideju da prihod od ulaznica s nogometnog derbija Dinama i Hajduka u cijelosti ode za obranu hrvatskih generala.

Samo za Gotovinu
Zaklada, na čijem bi se računu već danas trebalo naći oko 2,5 milijuna kuna, prekjučer je uputila javni poziv odvjetnicima optuženih generala da se jave kako bi dobili novac za financiranje obrane svojih štićenika, ističući kako je novac namijenjen svima, a ne samo obrani generala Ante Gotovine.

- Pozdravljam tu odluku, ali jedno su slova na papiru, a drugo konkretno učinjene stvari. Do sada nitko iz Zaklade nije pokušao ni stupiti u kontakt s nama, nije ništa pitao niti ponudio pomo Markaču, pa ni Čermaku - kazao je Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača. Istiće kako je bilo sasvim evidentno po ponašanju Zaklade da se novac prikuplja samo za Gotovinu.

- U Upravnom odboru ne nalazi se nitko od obitelji Markača ili Čermaka, pa ni djecu im nisu pozvali na subotnju utakmicu, nego samo maloga Antu Gotovinu - zaključio je Mikuličić. S druge strane, Željko Olujić, odvjetnik Mirka Norca, također pozdravlja odluku Zaklade jer misli kako pravljenje razlika među optuženicima nije dobro.

Ili država ili Haag
– Vidio sam apel Zaklade i uputio sam im dopis, stoga očekujem da mi se jave – kazao je Olujić. Kad je pak riječ o troškovima obrane, dodaje kako je samo pripremna faza obrane u kojoj je dvije godine prikupljao podatke stajala 140.000 dolara.

– Norcu se nije platilo ni kune, što je žalosno i najblaže rečeno nepravedno – zaključio je. Član Gotovinina odvjetničkog tima Marin Ivanović nije želio komentirati apel Zaklade, a Čedo Prodanović, Čermakov branitelj, istaknuo je kako o tome nema pojma.

- Podupirem samo dvije inaćice. Jedna je da Haag financira obranu, a druga da obranu plača država - istaknula je odvjetnica Milivoja Petkovića Vesna Alaburi. Dodaje kako ne vjeruje u treću opciju jer će problemi nastati prije ili poslije, bilo zbog neujednačenih kriterija za dodjelu novca, bilo zbog iznosa koji bi se dao.


U klubu ne znaju ni koliko su ulaznica prodali

U Dinamu, koji je prikupljao novac za Zakladu, jučer nismo uspjeli doznati koliko su karata prodali, a ni koliko su novca prikupili.
– Odakle bih ja to znao – kazao je Siniša Jagodić, zadužen za odnose s javnošću u klubu. Uputio nas je na glasnogovornika Adu Kožula koji također nije znao koliko je karata prodano i koliko je novca prikupljeno. Prema našim računicama, prodano je 30.000 ulaznica, što bi Zakladi trebalo donijeti oko milijun kuna.


Milijun i pol kuna na računu

Dosad je na račun Zaklade za istinu o Domovinskom ratu sjelo oko milijun i pol kuna različitih uplata. Polovicu su uplatile pravne osobe, polovicu građani, kaže Ivan Ćurković, predsjednik Upravnog vijeća Zaklade. Kaže kako ljudi uglavnom daruju anonimno, kako su im novac darovali i s raznih sportskih turnira i koncerata. Zaklada je sama proizvela majice, bedževe i ostale proizvode s novim zaštitnim znakom, čijom se prodajom također prikuplja novac za obranu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije