KOORDINIRANE INSPEKCIJE

Inspektori nadzirali turističku sezonu: Obavljena su 503 nadzora, ovo su najčešći prekršaji

Zagreb: Zatvoreni restoran Dragaš u Kranj?evi?evoj ulici
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/3
10.07.2024.
u 19:03

Iz Državnog inspektorata najavljuju da se koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju i nadalje na području cijele Republike Hrvatske

Inspektori Državnog inspektorata (DIRH) u lipnju su u sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone obavili 503 inspekcijska nadzora, pri čemu je u nešto više od polovice njih ili u 258 nadzora utvrđeno ukupno 465 raznih povreda propisa, objavio je u srijedu Državni inspektorat. Koordinirane su Inspekcijske nadzore od 3. do 30. lipnja obavili inspektori dvanaest inspekcija Državnog inspektorata, a u njima sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

U 258 nadzora utvrđeno 465 povreda propisa

Kako se navodi u priopćenju koje je Državni inspektorat objavio na svojim internet stranicama, od ukupno 503 obavljena inspekcijska nadzora u 245 njih ili 48,7 posto nisu utvrđene povrede propisa odnosno utvrđeno je poslovanje sukladno propisima. U 258 ili 51,3 posto inspekcijskih nadzora utvrđeno je ukupno 465 raznih povreda propisa, ističu iz Inspektorata. "Sukladno ovlastima iz članka 73. Zakona o Državnom inspektoratu, za 121 slučaj (26 posto) gdje je utvrđena povreda propisa inspektori su primijenili načelo oportuniteta odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku.

Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 11 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 40 prekršajnih naloga s tim da su u 26 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist te su naplatili 151 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja", podatci su Državnog inspektorata.

POVEZANI ČLANCI:

Kao najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori navode nedostatke u ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata, dok je sanitarna inspekcija zabilježila nekoliko slučajeva u kojima subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole ispitivanjem mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane te nemaju uspostavljenu sljedivost hrane životinjskog porijekla.

Inspekcija rada za nadzor u području radnih odnosa utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima radnici nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada, te nekoliko slučajeva nezakonitog rada državljana trećih zemalja (stranaca). Istovremeno, najviše upravnih mjera koje je donijela inspekcija rada za nadzor u području zaštite na radu odnosile su se na privremeno udaljavanje s mjesta rada radnika za kojeg poslodavac nije predočio dokaz o osposobljenosti za rad na siguran način te na zabranu korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme.

Tržišna inspekcija nadzorima je utvrdila obavljanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, kao i oglašavanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, neisticanje maloprodajne cijene, a poljoprivredna inspekcija u pojedinim slučajevima utvrdila je kako hrana nije bila označena svim propisanim podacima (nedostajao je popis sastojaka). Kao nepravilnosti koje je utvrdila inspekcija zaštite okoliša navodi se ne vođenje propisane dokumentacije o otpadu odnosno očevidnika o nastanku i tijeku otpada. U priopćenju se prenosi i izjava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da se, sad već tradicionalno, nadzori turističke sezone i predsezone obavljaju koordinirano u suradnji više nadležnih inspekcija, a planirani su na osnovu analiza prošlogodišnjih rezultata te procjeni rizika.

"Ono što naglašavamo iz godine u godinu je da je takozvani 'rad na crno' najskuplji oblik rada kojim se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Jednako tako, naglašavamo važnost zaštite svakog radnika tako da je osposobljen za rad na siguran način. Subjekte u poslovanju s hranom pozivam da se pridržavaju kontrole sigurnosti hrane i naravno higijenskog minimuma, a kad govorimo o pružanju usluge korištenja bazenskih sustava, naglašavamo važnost kontinuirane kontrole ispravnosti vode i provedbe dezinfekcije te propisno rukovanje i upotreba kemikalija, a sve u cilju zaštite zdravlja korisnika", rekao je Mikulić. Iz Državnog inspektorata najavljuju da se koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju i nadalje na području cijele Republike Hrvatske te će trajati do 31. kolovoza 2024. godine.

>> FOTOGALERIJA Ovo je najmanji, najniži i najgušće naseljeni otok na Jadranu: Najviša nadmorska visina mu ne prelazi 1,25 metara

Zagreb: Zatvoreni restoran Dragaš u Kranj?evi?evoj ulici
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije