NEVJEROJATNA BORBA

Divovski piton pojeo drugog pitona: 'Ovo je prvi dokumentirani napad'

Mrežasti piton
Foto: Axel Heimken/DPA
1/3
05.09.2024.
u 12:53

Mrežasti pitoni su češće duži od burmanskih no to u ovom slučaju nije bilo tako. Mrežasti mogu doseći dužinu od preko 6 metara, a najduža zabilježena jedinka je pronađena na indonezijskom otoku Sulawesiju 1912. godine

Znanstvenici su dokumentirali rijedak i izniman sukob između dvije vrste zmija. Naime, radi se o najvećim zmijama na svijetu, a incident se dogodio na farmi divljih životinja Akiz u Bangladešu, u listopadu 2020. godine. Burmanski piton je jeo mrežastog pitona te je pronađen s vrhom repa mrežastog pitona u ustima. Burmanski piton (Python bivittatus), vrsta porijeklom iz većeg dijela Bangladeša, je dugačak 3,04 metara, a probavljao je mrežastog pitona (Malayopython reticulatus) oko dva sata. Obje vrte koegzistiraju u Bangladešu, te se nerijetko njihova staništa preklapaju. Često se natječu za sličan pllijen, poput ptica, guštera, majmuna ili jelena.

Sukob dvaju vrsta se odvio kada je burmanski piton uhvatio mrežastog te se čvrsto omotao oko njega, nakon čega ga je postupno počeo gutati. Mrežasti piton nije imao šanse te se pokušao izbaviti iz smrtonosnog stiska, no nije mu uspjelo. Inače susreti ove dvije vrste nisu neprijateljski, stoji u studiji o ovom susretu dvaju pitona. "Koliko znamo, ovo je prvi dokumentirani napad burmanskog na mrežastog pitona”, pišu autori studije.

Foto: Adnan Azad, Reptile & Amphibians 2024, CC BY-NC 4.0

Naime, mrežasti pitoni su češće duži od burmanskih no to u ovom slučaju nije bilo tako. Mrežasti mogu doseći dužinu od preko 6 metara, a najduža zabilježena jedinka je pronađena na indonezijskom otoku Sulawesiju 1912. godine te je bila dugačka nevjerojatnih 9,75 metara. Burmanski pitoni nisu duži od mrežastih, a najduža zabilježena jedinka je bila duga 5,79 metara.

 

>> FOTOGALERIJA Poslali ste nam fotke svojih pasa: Pogledajte te divne njuškice!

Mrežasti piton
1/62
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije