Opasnost iz vode

Djevojčica (9) umrla zbog opasne amebe koja jede mozak

Ameba
Thinkstock
13.07.2014.
u 10:05

Dosada je poznat samo jedan slučaj u kojemu je pacijent preživio napad ove amebe, ostali su umrli, izjvaila je Tiffany Geiger iz lokalnog zavoda za javno zdravstvo

Djevojčica Hally Yust(9) iz Kansasa umrla je nakon što ju je "napala" ameba Naegleria fowleri koja izjeda ljudski mozak.

Riječ je o izrazito invazivnom organizmu koji doslovno jede mozak. Pretpostavlja se da je u tijelu djevojčice dospjela dok je plivala. Ova ameba obitava u rijekama, jezerima, ali i na izvorima vode, javlja Fox News. Djevojčica je kod liječnika došla sa simptomima meningitisa nakon čega je hospitalizirana.

Ova opasna ameba je vrlo rijetka, odnosno zabilježeno je oko 200 slučajeva "napada" u zadnjih 50 godina u SAD-u.

- Ameba ide kroz nos sve do mozga, a kada dođe do  mozga više se ništa ne može učiniti. Dosada je poznat samo jedan slučaj u kojemu je pacijent preživio napad ove amebe, ostali su umrli, izjvaila je Tiffany Geiger iz lokalnog zavoda za javno zdravstvo, a koja je pokrenula istragu o uzrocima smrti male Hally.

Simptomi se obično jave pet dana nakon infekcije, a riječ je o glavobolji, vrućici, vrtoglavici i otečenom vratu. Najučinkovitija zaštita su čepići za nos.

>>Pacijenticu sa smrskanom čeljusti poslali kući

Komentara 2

Avatar pekarr
pekarr
12:06 13.07.2014.

Čitao sam već o tome...al navodno tog ima samo u americi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije