Napokon kriteriji za rang-liste za upise na fakultete

Do indeksa i provjerom – posebnih sposobnosti

Monodrama
Ivica Galović
13.10.2009.
u 19:53

Maksimalan je broj bodova 1000 na svim studijima u Zagrebu, boduje se uspjeh u srednjoj školi i državnoj maturi; akademije traže i posebne testove.

Kriteriji po kojima će se sastavljati rang-ljestvica pri upisu na 33 zagrebačka fakulteta više nisu nepoznanica. Kako je odlučio Senat Sveučilišta u Zagrebu, maksimalan je broj bodova ograničen, i to na 1000. Kako ih skupiti?

Uspjeh u školi

Zna se da će baš svi fakulteti bodovati uspjeh u srednjoj školi i na državnoj maturi, a neki će, poput akademija, kineziologije, prava, Filozofskog fakulteta... bodovati i uspjeh na testovima posebnih sposobnosti.

KLIKNI OVDJE I SKINI SVE KRITERIJE ZA SASTAVLJANJE RANG-LISTA PRI UPISU NA STUDIJSKE PROGRAME za akademsku godinu 2010./2011.

Dapače, na akademijama će upravo provjere specifičnih vještina odlučivati tko će dobiti svoj indeks jer će takvi testovi donositi i najviše bodova. Točnije, na Akademiji dramskih umjetnosti na individualnom prijamnom ispitu moći će se dobiti 700 bodova, na Likovnoj provjera vještina može donijeti 800, a na Muzičkoj čak 900 bodova.

Apstraktno mišljenje

Dodatnih se testova nisu odrekli ni na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu gdje se 120 bodova može dobiti na “usmenoj procjeni motivacije i afiniteta za studij”, a na Hrvatskim studijima do 250 bodova donosi uspješno napisan test apstraktnog mišljenja. Test intelektualnih sposobnosti na Filozofskom fakultetu može donijeti do 300 bodova.

Ekonomski će fakultet sa 20 bodova nagraditi kandidata koji ima osvojeno jedno od prvih triju mjesta na državnom natjecanju iz hrvatskog ili matematike. Filozofski fakultet dat će kandidatu koji ja lani prošao prag na prijamnom, ali se nije upisao, do 50 bodova. Šumarski će fakultet bodovati dodatno znanje trećeg stranog jezika, a kandidati za Studij novinarstva dobit će do 50 bodova za objavljene novinarske tekstove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije