OGORČENI RODITELJI

Udarac na zdravlje zadarskih mališana: Do Nove godine 6000 djece ostaje bez pedijatra

Prvi dan škole u Krapini
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
02.09.2023.
u 18:30

Pala je primarna, sad će pasti i bolnički odjel pedijatrije jer će tisuće djece roditelji voditi u bolnicu, kaže zadarska pedijatrica

Zbog kolapsa primarne pedijatrije u Zadarskoj županiji za sljedeću subotu 9. rujna najavljen je i prosvjed na Poluotoku, a liječnici objašnjavaju da je na djelu ono na što upozoravaju godinama - da će sustavno zanemarivanje i loše planiranje dovesti javnozdravstvenu mrežu do pucanja pa nas neće imati tko liječiti. Puklo je u Zadarskoj županiji i to na najmlađima.

– Do Nove godine oko šest tisuća djece u Zadarskoj županiji neće imati primarnog pedijatra – kaže nam jedna od zadarskih pedijatrica.

Pet mandata isto vodstvo

U Zadarskoj županiji - a po tome nije jedina - već godinama radi premalo primarnih pedijatara i ordinacije su im preopterećene. Umjesto 14 radilo ih je deset, od čega jedan liječnik na pola radnog vremena i u dobi od više od 80 godina.

– Praktički nas je radilo devet i pol - govori liječnica i objašnjava da ordinacija na pola radnog vremena ima i upola manje pacijenata, dok ostali pedijatri imaju i po 1500 pacijenata iako bi ih trebali imati 950 s tendencijom prema 850, kako je to u ostalim europskim zemljama. Među preostalih devet, petero ih se približava dobi od 65 godina. Jedna je liječnica najavila odlazak u mirovinu istekom ove godine. Kap koja je prelila čašu i nagnala troje pedijatara da raskinu ugovore s HZZO-om je novonametnuto dežurstvo u bolnici. Od listopada bi, naime, trebalo vikendima i blagdanima dežurati u bolnici. To bi palo na njih nekoliko, budući da doktor sa 65 prema kolektivnom ugovoru može dežurati samo ako na to pismeno pristane.

– To je kao da šoferu kažeš da vozi 48 sati bez suvozača i s isključenim tahografom! Ovo postaje 'no limit game', svaki dan pregledati sto, dvjesto, nakon toga u vikend dežurstvo a iza dežurstva nemaš slobodan dan jer moraš nastaviti svoj redovni posao – govore zadarski liječnici. Kažu da je to situacija u kojoj se nešto što ne radi išlo popravljati s onim što radi prenapregnuto, ali još uvijek dobro.

– I na kraju više ne radi ništa! Pala je primarna, sad će pasti i bolnički odjel pedijatrije jer će tisuće djece koja nemaju pedijatra, roditelji voditi u bolnicu – govori liječnica. Podsjeća pritom da se 80 posto kazuistike odrađuje u primarnoj pedijatriji koja na taj način predstavlja temelj pedijatrije, a kad se temelj ošteti, kako je to sada slučaj, ruši se čitava kuća.

Roditelji beba i djece predškolskog uzrasta ogorčeni su. "Kakvo je to vođenje firme, kakvo je to planiranje!?!?! Zašto specijalizacije nisu raspisivane na vrijeme!?!?! Zašto se u ovoj nemiloj situaciji nije učinilo SVE da sačuvamo postojeće pedijatre nego ih se prisililo očito neprihvatljivim uvjetima rada da daju otkaze!? Mi Vas ovim putem pitamo gdje je u Zadru sveobuhvatnost, dostupnost i kontinuiranost pružanja zdravstvene zaštite?? Da bi bilo još gore, radi se o ostajanju bez zdravstvene skrbi najmlađih, djece i beba mlađih od 7 godina. Isto ravnateljstvo u domu zdravlja Zadar imamo već 5 mandata. U ovih dvadeset godina primarna zdravstvena skrb se do kraja devastirala", stoji među ostalim u pismu kojeg su uputili ministru Viliju Berošu.

Obratili su se i pravobraniteljici za djecu koja im je potvrdila da je riječ o kršenju prava djece na dostupnu i besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu i zatražila od županijskog doma zdravlja izvješće o poduzetim mjerama, a resornom ministarstvu preporučila da se uključi.

Za funkcioniranje mreže na svom je području odgovorna svaka županija, no ovdje je riječ o problemu koji bi se ubrzo mogao pretvoriti u domino efekt i u drugim županijama, budući da je problem nedostatka liječnika sve teži.

VEZANI ČLANCI:

Dežurstvo tisuću eura?

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije, dr. Marko Kolega, jučer je na naše uzastopne pozive zatražio da mu pošaljemo poruku, što smo i učinili, no do zaključenja broja nije odgovorio više od "Ne mogu pričati". Prije otprilike tjedan dana obznanio je kako će na pedijatrijski bolnički odjel doći dežurati pedijatri iz drugih županija jer se to dežurstvo plaća tisuću eura. Međutim, zadarski pedijatri tvrde drugačije.

– Nije istina da se to plaća tisuću eura, mi u razgovorima nismo ni došli do novca – doznajemo od zadarskih doktora.

Kako javljaju zadarski portali, Dom zdravlja objavio je natječaj za stalno radno mjesto pedijatra. To je kontinuirani natječaj, kazala je ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, koja pretpostavlja da se ni sada nitko neće javiti.

Ministar Vili Beroš očitovao se o nemiloj situaciji u Zadarskoj županiji.

Nedostatak pedijatara u Zadru kao i u drugim pojedinim dijelovima Hrvatske odraz je akumuliranih višedesetljetnih problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kaže Vili Beroš, a problematika zahtjeva rješenja na svim razinama, od lokalne zajednice do nacionalnog nivoa.

- Vezano uz konkretnu situaciju Zadru, Ministarstvo zdravstva će podržati optimalna riješenja lokalne zajednice te u okviru svojih mogućnosti doprinijeti rješenju - poručuje.

Kako se ne bi donosila samo kratkoročna riješenja za pojedine dijelove RH,  pokrenuta je sveobuhvatna reforma zdravstva, ponavlja Beroš,  a ona se koja u velikom dijelu se odnosi upravo na primarnu zdravstvenu zaštitu.
- Uspostavlja se nova Mreža javne zdravstvene službe s obzirom da je postojeća izrađena na broju stanovnika prema popisu iz 2011. godine koja ukazuje na neravnomjernu raspoređenost i veći nedostatak liječnika u ruralnim krajevima te veća opterećenja ordinacija u urbanim sredinama, kao i “višak” timova u određenim sredinama. Stoga će se novom Mrežom javne zdravstvene službe definirati potreban broj timova prema aktualnom broju stanovnika i osiguranim osobama HZZO-a, demografskim karakteristikama, zdravstvenom stanju stanovništva, gravitirajućem broju stanovnika i karakteristikama pojedinog područja te tako odgovoriti na postojeće zdravstvene potrebe cjelokupnog stanovništva.

Uz navedeno, provodi se Centralno financiranje specijalizacija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti zahvaljujući kojemu je ukupno za primarnu zdravstvenu zaštitu osigurano financiranje 922 specijalizacija i to za pet deficitarnih specijalizacija: obiteljsku medicinu, pedijatriju, ginekologiju i opstetriciju, klinička radiologiju i hitnu medicinu ukupne vrijednosti 130 milijuna eura. Od toga su krajem srpnja uručeni ugovori o dodjeli 147 specijalizacija, ukupne vrijednosti 20,3 milijuna eura te se sljedeći tjedan, u utorak 5. rujna uručuju ugovori za 190 specijalizacija ukupne vrijednosti 29.5 milijuna eura navodi ministar napominjući kako su to samo neke od reformskih mjera koje provodi Ministarstvo zdravstva što će sigurno u budućnosti spriječiti situacije slične zadarskom slučaju.

Također Beroš ističe da je glavni dionik u planiranju i organiziranju primarne zdravstvene zaštite na određenom području lokalna (regionalna) samouprava, što upravo i zakonske izmjene jače i jasnije propisuju. Lokalna (regionalna) samouprava mora stvarati uvjete za privlačenje zdravstvenih kadrova u svoje sredine ili poticati ostanak onih koji i sada tamo rade s obzirom da im je zakonska obveza omogućavanje adekvatne zdravstvene skrbi pacijentima na svojem području, podsjeća te dodaje: - U posljednje vrijeme svjedočimo brojnim primjerima lokalnih zajednica koje su poticajima osigurale djelatnike u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite što pokazuje važnost lokalne zajednice I jasan putokaz prema dugoročnom osnaživanju ljudskih resursa u svakom dijelu Hrvatske.

VIDEO: Kći je naručila pizzu bez njenog znanja, a onda ju je dostavljač iznenadio gestom: 'Rasplakao me' 

 

Komentara 25

Avatar fidelio
fidelio
20:47 02.09.2023.

Raselit nas triba, da nas manje ima, nisu tu ni bili, tad će reći svima...

AL
AlfaMike
07:05 03.09.2023.

Ortodoncija odavno ne funcionira, sustav obiteljske medicine u Zadru pred kolapsom ( u okolici i povotovo na otocima je na umoru), bolnički sustav se raspada… Zato buja privatni sektor, naročito drugova iz partije koji sustavno uništavaju ono što se gradilo desetljećima. Imamo Hrvatsku !

Avatar krcedolac
krcedolac
06:08 03.09.2023.

Zato imamo hrpu nogometaša...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije