Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 15.773 osobe

Dobre vijesti za korisnike nacionalne naknade: HZMO objavio kada počinju isplate

Zagreb: Najveće povećanje mirovina u protekle 24 godine
Patrik Macek/PIXSELL
13.06.2024.
u 10:28

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to na različite načine. Osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građan

Dobre vijesti stižu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za sve starije osobe koje imaju otvorene račune u poslovnim bankama. Naime, za 15.773 osobe koje odgovaraju tom opisu od ponedjeljka 17. lipnja kreće isplata nacionalne naknade.

U te svrhe Država je osigurala 2.347.515,00 eura. Od 1. siječnja 2024. godine nacionalna naknada za starije osobe iznosi 150 eura, a pravo na nju može ostvariti svaki hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina, s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekinutom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Osim tih glavnih uvjeta, na stranicama HZMO-a navode se još neki:

  • Da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • Da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe
  • Da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • Da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

POVEZANI ČLANCI:

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to na različite načine. Osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. Prema podacima HZMO-a, nacionalnu naknadu koristi tri puta više žena nego muškaraca.

VIDEO Pedaliraju od Zagreba do Berlina kako bi Vatrene podržali s tribina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije