načelni dogovor

Dogovor u Saboru: J. Kosor i V. Šeks oporbeni potpredsjednici

oporba i kukiruku (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.12.2011.
u 11:50

S liste don Ivana Grubišića nema nikoga jer je on odmah rekao da ga ne zanimaju nikakve fotelje.

Vladajuća većina i oporba uspjele su se dva dana prije konstituirajuće sjednice dogovoriti o raspodjeli fotelja u Saboru. Vladajući će imati tri potpredsjednika (dva SDP i jednog HNS), a oporba dva. Iako još uvijek svi šute o imenima, špekulira se da će predsjednik Sabora biti Boris Šprem, na dva SDP-ova potpredsjednička mjesta sjest će Josip Leko i Nenad Stazić, potpredsjednik iz redova HNS-a bit će Milorad Batinić, dok bi na dva oporbena potpredsjednička mjesta najvjerojatnije mogli zasjesti hadezeovci Jadranka Kosor i Vladimir Šeks. Problem je to što se još ne zna koliko će točno odbora biti u Saboru, odnosno hoće li se neki ukidati. Načelno je dogovoreno da oporba bude na čelu 12 odbora (osam HDZ, po dva laburisti i HDSSB), dok vladajućima ostaje 17 odbora.

– U ovom trenutku postigli smo suglasnost oko broja izaslanstava i potpredsjednika Sabora. Postoji još jedna dilema koju trebamo riješiti, a to je pitanje koliko će biti radnih tijela, hoće li ostati dosadašnji broj od 30 ili će se nešto smanjiti s obzirom na to da će djelokrug ministarstava biti malo drugačiji nego što je bio do sada. Tu promjenu treba napraviti u onom trenutku kada vlada bude formirana, onda ćemo još razgovarati o tome – rekao je esdepeovac Igor Dragovan te dodao kako su u prošlom, šestom sazivu neki od odbora formirani jer je vladajućima trebalo potpredsjedničkih mjesta.

– Zadržavamo pravo da unutar vladajuće koalicije razgovaramo o tome hoće li ostati tako ili ćemo napraviti određene promjene. Ali načelno, prema broju mandata, svi su ovi razgovori matematika i podjela mjesta, kako dužnosničkih, tako i članstva u odborima. Broj mandata u odnosu vlasti i oporbe jest 88 naprema 63 – objasnio je Dragovan. Na pitanje jesu li se dogovorili tko će sjediti u četiri odbora koja moraju biti izabrana na konstituirajućoj sjednici (Odbor za ustav, Odbor za imenovanja, Odbor za zakonodavstvo te Mandatno-imunitetno povjerenstvo), Dragovan je rekao da će ta imena oporba predložiti danas ili sutra.

– Na sastanku na kojem su uz Dragovana bili i Jozo Radoš iz HNS-a, Silvano Hrelja iz HSU te Saša Milošević iz SDSS-a, koji su ranije otišli, ostali su Branko Bačić iz HDZ-a, Dinko Burić iz HDSSB-a, Dragutin Lesar i Nikola Vuljanović iz Hrvatskih laburista, Damir Bajs iz HSS-a te Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević, dok s liste don Ivana Grubišića nema nikoga jer je on odmah rekao da ga ne zanimaju nikakve fotelje.

– Dogovoreno je gotovo sve, ali ćemo ovaj prijedlog dogovora još verificirati na predsjedništvima stranaka. Mi još inzistiramo da se definira i broj europarlamentaraca, ne zahtijevamo svih pet mjesta, to ćemo na sjednici predsjedništva definirati. Tražimo da omjer vladajućih i oporbe bude 7:5. a omjer unutar oporbe definirat ćemo – rekao je hadezeovac Branko Bačić. Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista rekao nam je da su dogovarali brojke s obzirom na to da vladajući nisu dali popis radnih tijela po nazivima i sadržaju.

– Dok ne napišu izmjene i dopune zakona, to nije bilo moguće. Dvanaest oporbenih predsjednika, 17 vladajućih, dakle matematika je rađena na 29, pod upitnikom hoće li to tako biti – objasnio je Lesar i dodao da bi antikorupcijsko vijeće trebala voditi oporba.

– Broj izaslanstava smanjen je s osam na sedam, no ne zna se struktura i sastav. Vidjet ćemo. Prijedlozi podjele između oporbe po nama su završeni, ostaje da se verificiraju na stranačkim tijelima i sutra popodne bismo o tome potpisali sporazum – nastavio je Lesar.

Dinko Burić (HDSSB) ustvrdio je da se ne može govoriti o raspodjeli dok se ne vidi što će točno vladajući ponuditi.

– Mislim da smo blizu dogovora. Nas ne interesiraju fotelje, najvažnije je da se uspostavi normalno funkcioniranje Hrvatskog sabora, da i Vlada može početi raditi i da se Hrvatska počne izvlačiti iz krize – kaže Burić i objašnjava da bi njima i laburistima pripala dva mjesta predsjednika odbora, dva potpredsjednika odbora, jedno izaslanstvo ili antikorupcijsko vijeće, a da se još moraju dogovoriti o europarlamentarcima.

– Smatramo da sva mjesta ne pripadaju HDZ-u. Jedno mjesto svakako mora pripasti HDSSB-u ili laburistima – zaključio je Burić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar delminium
delminium
12:06 20.12.2011.

Fotelje u saboru? opet dijele božićnicu

OB
-obrisani-
16:39 20.12.2011.

upropaste nam Domovinu....pa su podpredsjednici Sabora . a mi se rugamo....Sjevernoj Koreji..............he he he he he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije