21. stoljeće

Dok inženjerka Mira gradi po Europi, muž skrbi o kući u Austriji

'Karlovac - Mira Kozul iz tvrtke Alpine bau voditeljica gradilista procistaca otpadnih voda u Karlovcu jednog od najznacajnijih gradilista u RH koje se financira putem ISPA projekta. .Mira Kozul jedna
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
14.09.2010.
u 10:00

Mira Kožul (52) rođena je u Tuzli. Živi u austrijskom Welsu. Vodila je građenje pročistača u bugarskom gradu Sevilevu, magistralnog plinovoda u Hrvatskoj...

Bravo! Baš mi je drago! – oduševljeno je komentirala predsjednica Vlade Jadranka Kosor činjenicu da gradilištem pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese rukovodi žena.

Svi se brzo naviknu

Mira Kožul upravlja radom oko 150 radnika, mahom muškaraca. No posao ne bi dobila da nije vrsna građevinska stručnjakinja.

 – Ne uočavam razliku u pristupu radnika šefu ili šefici. Svi se ubrzo naviknu da je žena na čelu gradilišta. Važno je biti pametan, inteligentan, iskusan te donositi odluke brzo i učinkovito – kaže 52-godišnja M. Kožul.

Izgradnja pročistača otpadnih voda jedan je od najvećih komunalnih zahvata u povijesti Karlovca. Ne samo da u naselju Mekušje niču brojni objekti koji čine pročistač, nego projekt obuhvaća i obnovu cjelokupne karlovačke kanalizacijske i vodovodne mreže, stare oko stoljeća, čišće karlovačke rijeke... Iskusnoj diplomiranoj inženjerki građevine, zaposlenoj u austrijskoj tvrtki Alpine bau Gmbh, to nije prvi takav zadatak.

 – Radila sam i veće projekte. Lani smo gradili sličan uređaj u bugarskom gradu Sevlievu. U Hrvatskoj sam bila glavni inženjer za izgradnju magistralnog plinovoda. Izgradnja kanalizacije Opatije bila je zanimljiva zbog posebnosti tog grada. Radila sam na izgradnji pročistača otpadnih voda Zagreba – nabraja Mira Kožul.

 Iako među manualnim radnicima gotovo da i nema žena, mnogo ih je zaposleno na ostalim poslovima u građevinskom sektoru.

 – Na ovom projektu rade i Mirjana Smoljo, glavna nadzorna inženjerka zadužena za usklađivanje radova s hrvatskim zakonodavstvom, te Majda Pavleković, koja vodi projekt iz Središnje agencije za financiranje i ulaganje programa i projekata EU. Mnogo je inženjerki građevine. Na Zapadu potiču obrazovanje žena na tehničkim fakultetima, prvenstveno zbog nedostatka radne snage – kaže Mira Kožul.

 Rođena je u Tuzli. Živi sa suprugom Ivom i kćeri u austrijskom gradu Welsu. Sin je ostao živjeti u Puli, gdje je obitelj ranije prebivala.

 Graditeljica i planinarka

 Radi na gradilištima po cijeloj Europi. Svakog vikenda iz Karlovca putuje u Austriju, a kad je nema, za kuću se brine - suprug. Planinari kad stigne.

Krunoslav Klak, jedan od najbližih suradnika Mire Kožul, kaže da je s njom ugodno i dinamično raditi.

 – Započeli smo izgradnju u ožujku, a nadamo se potkraj listopada asfaltirati. Planiramo u studenome započeti probni rad – kaže Mira Kožul i dodaje:

– Po izgradnji svih objekata koji čine pročistač otpadnih voda, pozvat će se grafiteri da oslikaju vanjske stijenke nekih od njih. To je predvidio arhitekt Hrvoje Jukić.

Komentara 1

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
15:51 15.09.2010.

svaka čast hrabrim damama inžinjerkama, radnicama, domaćicama, kućanicama a nadasve mladim majkama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije