TRENDOVI

Dok muškarci lete iz građevine, žene ostaju u tekstilu i prehrani

\'VARAZDIN / MEDJIMURJE Kozarska tvrtka Boxmark, Slobodna zona Varazdin, Trnovec Bartolovecki, ima veliku potrebu za sivacima koze i kozarskim radnicima  PRESNIMIO Izak Vrtaric / VLM\'
Izak Vrtarić / VLM
26.04.2010.
u 16:55

Prvi put nakon 2002. godine na Zavodu za zapošljavanje Varaždinske županije više je nezaposlenih muškaraca nego žena i taj trend traje od siječnja 2010. godine

Nakon osam dugih godina žene više nisu u većini na listi Zavoda za zapošljavanje u Varaždinskoj županiji. Preokret je zapažen u siječnju ove godine, a potkraj ožujka u Varaždinskoj županiji bila su 5133 nezaposlena muškarca te 4798 žena. – Na žalost, nije riječ o tome da je manje nezaposlenih žena, nego da na Zavodu završava još i više muškaraca. Ispalo je da su žene zaposlene u tvrtkama koje nešto sigurnije brode kroz krizu – kaže Jasenka Hutinski, pročelnica HZZ-a.

Dodaje da su muškarci masovno dobili otkaz u građevini, zbog pada investicija u toj djelatnosti, te dijelom u prerađivačkoj industriji. No, nije riječ o velikim tvrtkama, već uglavnom o brojnim obrtima i kooperantima velikih – vlasnici zidarskih, stolarskih i soboslikarskih obrta otpustili su i polovinu radnika. – U tekstilu pak, u kojem rade žene, nije bilo velikih otpuštanja, a neki još i zapošljavaju – kaže Hutinski. Riječ je o tekstilnim i kožarskim tvrtkama, poput Calzedonie, Bambija, Galka, a i Varteks još drži zaposlenost. – Zaposlena sam u tekstilnoj tvrtki u Varaždinu. Plaća je u redu i mislim da se ženama nije teže zaposliti, pogotovo u trgovini i tekstilnoj tvornici, gdje smo zadržale radna mjesta – kaže Dunja Filipović. Najviše žena zapošljava Boxmark. Od 2500 radnika čak su 2153 žene, čemu valja pridodati 150, koliko je stalno na porodiljnom, doznajemo od Marijana Batine, voditelja kadrovske. Boxmark i dalje zapošljava. Traže šivače kože i radnice za krojačnicu.

No nema svugdje posla za žene. Zora Vrtarić iz Varaždina kaže da njezina kći, koja je završila novinarstvo, nikako ne može naći posao. – I ne udostoje se odgovoriti joj na molbe. Žene su manje plaćene nego muškarci, a nekad ih nisu pitali za porodiljni – kaže Zora Vrtarić.

S njom se slaže Nevenka Poljak, županijska povjerenica SSSH.

– Žene su slabije plaćene. Zna se dogoditi da obavljaju posao na liniji ili stroju koje obavljaju muškarci, ali dobiju ugovor kao pomoćne radnice, s manjom plaćom. I dalje su slabo plaćene, na razgovorima ih pitaju za obitelj i djecu, rade noću – kaže N. Poljak i dodaje da su osim u tekstilu radna mjesta zadržale i u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
11:29 27.04.2010.

To je naša budućnosti u europskoj uniji .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije