STANJE NA BOJIŠTU

Dok su Ukrajinci u Rusiji, Rusi se hvale ubijenim vojnicima i blizu su zauzimanja cijelog Donbasa

A local man rescues a pet bird from a house that was destroyed after a Russian strike on a residential area in Pokrovsk amid Russia's attack on Ukraine
Foto: THOMAS PETER
1/4
16.08.2024.
u 19:21

Rusima se otvara mogućnost udara na Kramatorsk i Slavjansk, posljednja dva grada Donecke oblasti koja nisu osvojili

Ruske su postrojbe tijekom dana uspjele napraviti novi ozbiljan pomak prema zauzimanju grada Toretska u Donbasu, koji sada zovu nekadašnjim imenom Džeržinsk. Zauzeli su prigradska naselja, odnosno dijelove aglomeracije toga grada koji se nalazi između Bahmuta i Donecka. Ako ga uspiju u cijelosti i zauzeti, pa se probiti do cestovnog pravca koji povezuje Časiv Jar s Pokrovskom, tada im se otvara mogućnost udara na Kramatorsk i Slavjansk, posljednja dva grada Donecke oblasti koja nisu zauzeli.

Nešto južnije Rusi su uspjeli doprijeti do mjesta Grodovka koje je na pravcu upravo prema Pokrovsku te se Rusi gotovo nalaze pred tim gradom. Također, sam Pokrovsk s okolicom izuzetno je bogat rudnicima ugljena pa je svaki pomak na tom području od posebne strateške važnosti. Isto tako izgleda da se ukrajinski upad u Rusiju za sada ne isplaćuje, odnosno Rusi i dalje imaju mogućnost napredovanja u Ukrajini. U slučaju pada Toretska ili Pokrovska, bilo bi i značajno teže braniti Časiv Jar i prostor zapadno od Bahmuta. Istodobno je ukrajinska vojska koja je upala u Rusiju oformila zapovjedništvo za Kursku oblast kako bi, kažu, održali red i mir u zauzetim dijelovima gdje još ima ruskog stanovništva. Zapovjednik ukrajinske vojske general Olesandr Sirski za zapovjednika područja imenovao je general-bojnika Eduarda Moskaljova.

– U Kurskoj oblasti završeno je traženje i uklanjanje neprijatelja u Sudži i još tri naselja. Kako bi se održao zakon i red te osigurale prioritetne potrebe stanovništva na kontroliranim teritorijima, stvorena je vojna komandatura, a imenovan je njen šef, general-bojnik Moskaljov – rekao je Sirski. Ukrajinci odbacuju ruske navode kako imaju velikih gubitaka na ruskom teritoriju, što Rusi potkrepljuju brojnim snimkama uništene ukrajinske tehnike i ljudstva. Indikativno je što se do sada na terenu u Sudži pojavila samo jedna zapadna ekipa reportera, a to je talijanska TG1, koja je od tamo pustila snimke ukrajinske vojske koja nastoji organizirati život i pruža pomoć preostalom lokalnom stanovništvu.

Svjetski mediji još su iznenađeni ukrajinskim upadom te konzultirani stručnjaci iznose različita mišljenja koja idu do toga da bi dugoročno to Ruse moglo dovesti i u novu, konačnu, prednost. Nove su i informacije oko Volodimira Z., navodnog minera Sjevernog toka, koji je Ukrajinac. Danas je bilo vijesti prema kojima ga je Poljska namjerno pustila da pobjegne natrag u Ukrajinu kako ne bi posvjedočio jesu li miniranje organizirali poljski i ukrajinski predsjednici Andrzej Duda i Volodimir Zelenski, kako neki mediji tvrde. Kremlj izravno optužuje SAD za organizaciju ukrajinskog upada u Rusiju.

VEZANI ČLANCI:

– Ukrajinski upad u pograničnu regiju Kursk s Rusijom planiran je uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi, a potaknut je spoznajom Kijeva o neizbježnom kolapsu. Uobičajeno je da SAD govori jedno, a čini upravo suprotno. Bez njegova sudjelovanja i izravne podrške Kijev se nikada ne bi usudio kročiti na ruski teritorij – rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Nikolaj Patrušev.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

A local man rescues a pet bird from a house that was destroyed after a Russian strike on a residential area in Pokrovsk amid Russia's attack on Ukraine
1/16
Ključne riječi

Komentara 28

DA
dancuo
21:06 16.08.2024.

Stvar je vrlo jasna, proxy militanti pucaju po šavovima i to je nezaustavljiv proces.

Avatar Kockasti
Kockasti
20:40 16.08.2024.

Rusi jednostavno nisu zagrizli udicu. Ideja da se otvori novi front, Rusi uspanice i prebace snage iz Donbasa i Kursk nije prosla, dapace, Hoholi su oslabili vlastitie crte obrane u Donbasu kockajuci se sa ovom reklamnom ofanzivom u nigdje. Jos niko nije skonto sta to ima prema Kursku vrijedno zrtvovanja ljudstva i tehnike osim nuklearke koja je u svakom slucaju izvan dohvata i neostvariv strateski cilj. Sumsko-mocvarni teritorij, slabo branjen jer je i za Ruse beznacajan. Pitanje je sta sada? Vracaju li se Hoholi nazad da ojacaju Donbas ili idu u dalje srljanje u vlastitu propast za komad zemlje koje i da zadrze nemaju za sta mijenjat jer je bezvrijedan?

D1
Dinamo 1982
13:46 17.08.2024.

Nit su Rusi blizu osvajanja cijelog Donbasa, nit su Ukrajinci napravili vojno značajniji prodor. Rat treba završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije