VAŽNO STRATEŠKO PODRUČJE

Rusija prijeti ključnom gradu, Ukrajinci poslali upozorenje: 'Neprijatelj se brzo približava'

An emergency worker walks past a house that was destroyed after a Russian strike on a residential area in Pokrovsk
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/6
16.08.2024.
u 14:42

Gradska vojna uprava pozvala je stanovnike da odu iako nije izdala službenu naredbu

Ruske trupe približavaju se strateškom istočnoukrajinskom gradu Pokrovsku, što baca sumnju na ukrajinske nade da će njena nova ofenziva na zapadnu Rusiju potaknuti Moskvu da smanji svoje napade drugdje na bojnom polju. Ruske snage su oko 12 kilometara od Pokrovska, jednog od glavnih obrambenih uporišta Ukrajine u regiji Donjeck, prema kartama koje se temelje na borbenim snimkama i satelitskim slikama.

Pokrovsk, grad s prijeratnim stanovništvom od oko 60.000 ljudi, nalazi se na ključnoj cesti koja povezuje nekoliko gradova koji čine obrambeni luk koji štiti dio Donjecka koji je još uvijek pod kontrolom Ukrajine. Prošlog su tjedna ruske trupe zauzele nekoliko sela u tom području dok su se gurale duž željezničke pruge koja vodi u Pokrovsk, grad u kojem mnogi ukrajinski vojnici odmaraju ili se pripremaju za nove operacije, piše The New York Times.

Gradska vojna uprava pozvala je stanovnike da odu iako nije izdala službenu naredbu. "Neprijatelj se brzo približava predgrađima Pokrovska", rekao je u četvrtak Serhii Dobriak, šef vojne uprave. “U tijeku je evakuacija u zajednici. Ne odgađajte!"

VEZANI ČLANCI:

Vojni stručnjaci kažu da je jedan od ciljeva iznenadnog prekograničnog napada koji je Ukrajina započela prošlog tjedna u zapadnoj ruskoj regiji Kursk prisiliti Moskvu da preusmjeri trupe s prve linije u Ukrajini kako bi ojačala vlastitu graničnu regiju. Ali, do sada je Rusija povukla samo ograničen broj jedinica s ukrajinskog bojišta. Ukrajinski vojnici rekli su ovaj tjedan da ruski napadi u regiji Donjecka nisu posustali, što sugerira da Moskva nastavlja sa svojim dugotrajnim ciljem zauzimanja cijelog područja.

Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u Washingtonu koji prati razvoj na bojnom polju, napisao je u četvrtak da "ruske snage održavaju relativno visok ofenzivni tempo" u regiji Donjecka. Čineći to, rusko vojno zapovjedništvo pokazuje da "i dalje daje prioritet napredovanju u istočnoj Ukrajini, čak i dok Ukrajina vrši pritisak na ruske snage" u regiji Kursk, dodaje se. 

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Karte bojišta koje su sastavili Institut i druge neovisne skupine pokazuju da su ukrajinske trupe proteklog dana neznatno napredovale u regiji Kursk, zauzevši najmanje jedno selo i probivši se u nekoliko drugih. Sada se, međutim, suočavaju s većim otporom ojačanih ruskih snaga i sporije napreduju dok pokušavaju učvrstiti svoje uspjehe.

U borbi za Pokrovsk, vojni analitičari kažu da će se ukrajinske trupe snažno boriti da obrane grad i spriječe njegovo zauzimanje. Gradska vojna uprava još nije naredila evakuaciju i samo je pozvala stanovnike da odu. Volodymyr Nikulin, policijski službenik u Pokrovsku, rekao je da oko 40.000 ljudi još uvijek živi u gradu.

Komentara 7

Avatar superhik74
superhik74
14:53 16.08.2024.

Ma sto je sad ovo, pa zar Ukrajina ne pobjedjuje i ponizava Putina, kad odjednom Putin prijeti kljucnom gradu. Zar postoje dvije Ukrajine, jedna koja pobjedjuje i druga koja gubi ?

SE
Serengeti
18:53 16.08.2024.

Rusi nepovratno napreduju u Donbasu. Ukrajinski plan je totalno propao.

D1
Dinamo 1982
14:14 17.08.2024.

Jadni ljudi, posebno civili. Ovaj rat je nepotreban. Nakon toliko mrtvih i razaranja, ništa se puno promijeniti neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije