BIT ĆE PUNO HLADNIJE

Stiže i prvi snijeg: Pred nama je drastična promjena vremena, u Zagrebu po danu neće ići iznad 8 stupnjeva

U Zagreb stiglo najavljeno pogošanje vremena
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/4
10.09.2024.
u 11:14

Kraj tjedna trebao bi biti dosta turbulentan, a temperature bi mogle pasti i za 20 stupnjeva u nekim dijelovima Hrvatske

Nakon što je u ponedjeljak dio zemlje pogodilo snažno nevrijeme koje je rušilo stabla i izazvalo poplave, uslijedilo je smirenje koje neće dugo trajati. Danas i sutra očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz povremenu naoblaku, a samo ponegdje trebao bi pasti koji lokalni pljusak. U središnjim i gorskim krajevima mogla bi se pojaviti magla, a vjetar će uglavnom biti slabiji. Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura, a podno Velebita i s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 23 do 28 stupnjeva, prognozira DHMZ.

No, nakon srijede vrijeme bi opet trebalo postati nestabilno, jer nas već od četvrtka očekuju promjenjivi i kišoviti uvjeti, posebice u unutrašnjosti, dok bi Jadran ipak trebao imati više sunčanih intervala tijekom vikenda, za HRT je prognozirao Krunoslav Mikec. Temperatura zraka trebala bi znatno pasti, pa će se tako kretati na razinama neobičnim za rujan, a posebno kad se u obzir uzmu i nedavne vrućine. Dodatno rashlađenje trebao bi donijeti i sjeverni vjetar koji će puhati, a u najvišim dijelovima Dinare i Velebita postoji šansa i za vidjeti snježne pahulje. 

Današnje vrijeme će biti stabilnije – uglavnom sunčano, s povremenom lokalnom kišom. U zapadnim dijelovima Slavonije i Podravine puhat će sjeverozapadni vjetar, a u Podunavlju je moguć i jači. Temperature će se kretati oko 25 stupnjeva, a jutarnje će biti između 13 i 16 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj jutro će biti svježije s temperaturama od 11 do 14 stupnjeva, a najviše dnevne kretat će se od 23 do 25 stupnjeva. Isto će prevladavati sunčano vrijeme, uz rijetku naoblaku, a moguća je i jutarnja magla. Postoji mogućnost lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima. 

VEZANI ČLANCI:

U Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre očekuje se jači razvoj oblaka i mogući pljuskovi sredinom dana, a puhat će sjeveroistočni vjetar, dok se na moru očekuje bura, koja bi danas mogla imati i olujne udare, osobito podno Velebita.

Upravo zbog bure DHMZ je objavio i narančasti meteoalarm za područje Velebitskog kanala. "Jaka, mjestimice i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", rekli su iz DHMZ-a.

Ostatak obale je pod žutim upozorenjem, isto zbog potencijalnog vjetra. "Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", tvrde.

Kraj tjedna bi trebao biti dosta turbulentan, a temperature bi mogle pasti i za 20 stupnjeva u nekim dijelovima Hrvatske. Prema prognozama, u Zagrebu bi u petak trebalo biti samo 8 stupnjeva, a u Ogulinu 7 stupnjeva. Na Zavižanu će temperature biti oko nule, a u Dalmaciji će najhladnije biti u Splitu s 13 stupnjeva. Osim toga, u petak se očekuje i prvi ovogodišnji mraz.

Nagla promjena vremena neće se dogoditi samo u Hrvatskoj, jer se i u Sloveniji i Italiji spremaju nesvakidašnji događaji. Na Alpama je najavljen i metar snijega, a obilan snijeg očekuju i na Kredarici u Sloveniji. Nadmorske visine od oko 1500 metara će okusiti i prve ovosezonske nule, a to bi se moglo dogoditi i na Dinaridima i Velebitu. Od vikenda bi ipak trebalo uslijediti malo povoljnije vrijeme. 

 

GALERIJA Razoran potop u Dubrovniku: Na cestama zaplivali auti, voda ušla i u ugostiteljske objekte

U Zagreb stiglo najavljeno pogošanje vremena
1/16
Ključne riječi

Komentara 2

PR
prajdali100
22:09 10.09.2024.

Tko sve ovo preživi pričaće.

IH
iron.hide.54966
11:39 10.09.2024.

Drugo je sve postalo već izlizano i dosadno, ajmo radit dramu od nečega na što ne možemo utjecati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije