OPSTANAK MALIH FARMI

Domoljublje je poslužiti pureka z mlincima, klipiće i makovnjaču

\'slavonija-24.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- uzgoj jagoda Photo: Ivica Galovic/VLM\'
ILUSTRACIJA
16.02.2011.
u 08:30

Prepuštene sebi, male farme propadaju, no zapadni primjeri demantiraju one koji tvrde da nema mjesta za njih, kaže Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije

Iz dana u dan u Hrvatskoj pa i u Varaždinskoj županiji propadaju mala gospodarstva. Prepušteni su sami sebi. Hrvatska je javnost bombardirana tezom da ispod 100 hektara nemate što tražiti, da neće opstati na konkurentnom tržištu EU. A u Francuskoj ili Portugalu mali čine 70 posto! Nije točno da nema mjesta za njih - izjavio je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu.

U županiji je oko 10.200 registriranih OPG-a te puno neregistriranih, a Vincek tvrdi da je, po prihodu i veličini zemljišta, njih 99 posto malih. - Provozajte se Slovenijom ili Austrijom. Nema velikih aglomeracija i stada, parcele nisu naročito velike. Divit ćete se uređenoj prirodi, sjesti u obližnji kafić, a na 20 metara od njega biti će staja s 10 krava, koje vam neće smetati - priča Vincek. Proširenje EU donosi brojne nove male farme, čija konkurentnost jest upitna, no važne su, naročito za ruralna područja. Proizvode hranu za sebe i, manjim dijelom, za tržište.

- Previše je prepreka kod nas da bi opstali. Državnu strategiju treba mijenjati i okrenuti se od velikih aglomeracija i mastodonata prema malim obiteljskim gospodarstvima. Nitko ne razmišlja domoljubno - kaže Vincek.

Domoljubno razmišljati, znači, na primjer, kad javne ustanove imaju domjenak, umjesto cateringa treba servirati trnovečku makovnjaču, varaždinski klipić, pureka z mlincima, aranžirati ludbreško cvijeće...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije