DO 50 POSTO

Donosimo detalje: Ako ste lani napravili ovu preinaku na kući, možete dobiti povrat novca

Fotonaponska elektrana Križevci
Grad Križevci
30.09.2024.
u 12:20

Sredstva se dodjeljuju u visini od 600 eura po kilovatu nazivne snage do najviše 50 posto iznosa ukupnih troškova, a riječ je o novcu kojeg je pripremio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vratit će do 50 posto uloženog novca kućanstvima koja su prošle godine ugradila fotonaponsku elektranu i dobila potvrdu za trajni pogon. Riječ je o javnom pozivu vrijednom 4,8 milijuna eura, a njime se sufinanciraju projekti proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju u kućama.

Druga je to runda djelomičnog pokrivanja troškova za kućne elektrane koje su u pogonu od 2023. Naime, njih je, kao i ostale projekte korištenja obnovljivih izvora energije, bilo moguće sufinancirati i u sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća, a za što su se zahtjevi podnosili proljetos. Po novom će se pozivu sredstva dodjeljivati u visini od 600 eura po kilovatu nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane, a najviše do polovine iznosa opravdanih troškova.

"U te troškove spadaju nabava i montaža sunčanih modula i popratne opreme, regulacijska, mjerna i oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka, aparatura obračunskog mjernog mjesta, kao i infrastruktura za pravilan rad sustava, nužni građevinski radovi te gromobranska instalacija elektrane", piše u dokumentu javnog poziva za koji prijave počinju 4. studenog.

Svi zainteresirani trebaju ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Fonda. Također, potrebno je pripremiti i uvjerenje o prebivalištu, važeći dokaz da je kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji, zemljišno-knjižni izvadak nekretnine, kao i potvrdu za trajni pogon koju izdaje HEP.

VEZANI ČLANCI: 

Prilažu se i fotodokumentacija ugrađenog sustava uz pripadajući tehnički list, računi za izvedene radove te potvrda o njihovu plaćanju, a iz Fonda traže i dokument kojim se dokazuje IBAN. Prijave na javni poziv, koji traje do kraja godine ili dok se ne iskoriste sva predviđena sredstva, podnosit će se isključivo elektroničkim putem, i to u sklopu sustava eFZOEU.

Više zelenih tema potražite na portalu Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Uragan Helena pogodio Floridu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije