Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji prvi objavio dokaze

DORH istražuje Pripuzovu devastaciju, pozvana policija, probili i krče zatvoreno gradilište

'Kamp u domaćinstvu' Zorana Pripuza na punti ispred Kornata
Foto: Dea Redžić
1/7
22.06.2023.
u 13:38

Zbog nasilne devastacije Murtera, opasavanja punte pred Kornatima zidovima od dva metra i probijanja na zatvoreno gradilište sa službenom oznakom nadležne inspekcije RH, građevinski pothvat Zorana Pripuza koji traje duže od pola godine pod istragom je DORH-a, koji je naložio policiji obavljanje izvida te su zatražili zapisnik o inspekcijskom nadzoru i zabrani radova na atraktivnom zemljištu investitora od tri tisuće kvadrata.

Slučaj devastacije Murtera i probijanja na zapečaćeno gradilište u sklopu investicije Zorana Pripuza, koju Večernji list prati pola godine, nakon građevinske inspekcije i prvostupanjskih nadzornih tijela Šibensko-kninske županije, postao je predmet Državnog odvjetništva. Podsjetimo, nakon serije tekstova Večernjeg lista o Pripuzovom okrupnjavanju zemljišta i opasavanju rta Čigrađe zidom od dva metra, bez građevinske dozvole i izvan građevinskog područja te otkrića spornog rješenja izdanog od strane Ureda za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, građevinska inspekcija momentalno je zatvorila ilegalno gradilište, nakon čega je investitor nastavio radove i probio se na zatvoreno gradilište. Šokirao je time i Državni inspektorat, iz kojeg s odmah poručili da se razmatra podizanje kaznenih prijava zbog probijanja zabrane izdane od nadležnog tijela RH i oznake postavljene na Pripuzovo 'domaćinstvo' i kamp u nastajanju.

Naime, nakon što je Večernji list objavio stvarnu namjenu građevinskih radova i betoniranje dvaju platoa za postavljanje smještanih jedinica, prve kućice krenule su prema zatvorenom gradilištu. Dovlačili su ih prema punti Pod Raduč, ali nisu imali dovoljno mjesta za prolaz pa su pute uništavali i borove. Večernji je u posjedu fotografija nasilne akcije preko plaže Slanica, a koju su DIRH-u prijavili i građani Murtera. 

'Kamp u domaćinstvu' Zorana Pripuza na punti ispred Kornata
1/37

Zbog nasilne devastacije slučaj je preuzeo DORH, koji je naložio policiji obavljanje izvida te su zatražili zapisnik o inspekcijskom nadzoru i zabrani radova na zemljištu Zorana Pripuza.

"Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je povodom informacija o postupanju Državnog inspektorata i odluci o zabrani radova na otoku Murteru (predio Čigrađa) zatražilo od Državnog inspektorata dostavu zapisnika o obavljenom inspekcijskom nadzoru.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, na temelju članka 206.g Zakona o kaznenom postupku, uputilo policiji nalog za poduzimanje izvida s obzirom na moguće počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog državnog odvjetništva.", objavljeno je na stranicama Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku. 

Podsjetimo, projekt Pripuzove 'jednostavne' gradnje ogradnih i potpornih zidova, bez građevinske dozvole, sukladno pravilniku za gradnju terasa i nadstrešnica, prijavljen je 29.12.2022. Uredu za plan i prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, kako je prvi objavio Večernji list ali investitor je krenuo u gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu na temelju rješenja Ureda za gospodarstvo, potpisanog od sad već bivše službenice Nede Livljanić, a od kojeg se ograđuju u Županiji i ministarstvu turizma, svjesni problema s neusklađenim propisima i otvaranjem niza 'kampova' na temelju minimalnih uvjeta, a sve mimo Ureda za prostorno uređenje koje o tome nema nikakva saznanja. U međuvremenu, Pripuz je na terenu napravio krš i lom, opasao puntu duž pomorskog dobra, devastirao šumu i armaturom probušio stijene. Radove nastavlja i danas, a obavlja ih osobno njegov zastupnik Barol Jelić, kojeg smo prekinuli u čišćenju terena.

- Mi moramo osigurati gradilište, što ako netko padne u septičku jamu? To je nama naloženo, nema teške mehanizacije, mi samo čistimo grane i osiguravamo gradilište - govori opunomoćenik investitora. Na naš upit je li građevinska inspekcija naložila tu sanaciju ili je zabranila pristup gradilištu, Jelić odgovara: 

- Mi ćemo samo počistiti i idemo. Nema dalje gradnje, Zoran Pripuz obećava vam dok je živ da će ovdje biti samo dvije kućice, a može ih biti deset.

Devastacija otoka ne prestaje, ruši se i poviše Slanice u zelenoj zoni 

Konačno je i murtersko općinsko vijeće, koje se ne sastaje otkako je načelnik Toni Turčinov završio pod istragom, odlukom koju je načelnik potpisao te objavom u službenom glasniku, obustavilo građevinske radove u turističkoj sezoni, koja ovdje traje praktički od ožujka ali jedan od najfrekventnijih otoka, turistička i nautička baza za Kornate, izgleda poput mega-gradilišta i na njemu je trenutno totalna anarhija - svatko radi što želi, sve je puno šute, pijeska, kablova, bagera, kamiona i strojeva razasutih uz obalu i ceste.

Momentalno se ruši i gradi i poviše poznate plaže Slanica, u zelenoj zoni, prijave stižu jedna za drugom, a devastacije koje pronalazimo svega stotinjak metara od obale, u zelenom, zaštićenom, negrađevinskom području, golemih su razmjera. Sve je prijavljeno i građevinskoj inspekciji te Državnom inspektoratu koji će u dvije otočke općine, Tisno i Murter-Kornati, smještene unutar svega 13 kilometara, očigledno morati u pojačan nadzor. 

Komentara 8

OT
otrovnijezik
11:17 22.06.2023.

E da vidim tu pravnu državu koja njemu išta možda osim poslati papir s potpisom i pečatom s kojim će on obrisati rit.

DU
Deleted user
10:43 22.06.2023.

Vi ste isto našli pisati o mafijašu u mafijaškoj državi... Vratite Maju Šuput, protiv ovakvih ionako samo 7.62 pomaže...

VO
volimnju
12:21 22.06.2023.

ništa od toga. znamo gdje živimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije