Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSPEKCIJA ZGROŽENA NASILNOM DEVASTACIJOM

Drama na Murteru, Pripuz i nakon zabrane nastavio radove! Dovlačili mobilnu kućicu, uništavali stabla da mogu proći

20.06.2023.
u 22:58

Nakon serije članaka Večernjeg lista o građevinskom pothvatu Zorana Pripuza u uvali Vučigrađa na samom ulazu u kornatski arhipelag, državni inspektorat zatvorio je gradilište i zabranio pristup i daljnje radove. Jutros smo dobili dojavu da su radovi nastavljeni, a isto su državnom inspektoratu javili i mještani Murtera. Devastacija se nastavila, a prema Pripuzovom terenu krenule su prve mobilne kućice za sporni kamp na temelju 'jednog papira', izdanog od sad već bivše službenice Ureda za gospodarstvo šibensko-kninske županije...

U Državnom inspektoratu šokirani su nakon nasilne akcije na ilegalnom i 'zapečaćenom' gradilištu Zorana Pripuza u uvali Vučigrade na otoku Murteru, gdje investitor poznat i iz procesa tzv, zločinačkoj organizaciji opasava rt i teren od tri tisuće kvadrata zidovima visokim i do dva metra te očigledno priprema teren za atraktivni kamp. Pripuzov građevinski pothvat na Murteru Večernji list prati od početka godine, kad je prijavljen projekt gradnje ogradnih i potpornih zidova zbog strmog terena'. Navodi se tako u glavnom projektu koji potpisuje projektant Damir Lasinović i koji je prijavljen Uredu za prostorno uređenje. To je sad predmet građevinske inspekcije državnog inspektorata, koja je nakon objave velikih priča u Večernjem listu odmah reagirala i zatvorila Pripuzovo gradilište.

Potvrdili su nam to danas i u DIRH-u, ali i priopćili kako je gradnja na Pripuzovom terenu nastavljena i nakon zabrane radova i zatvaranja gradilišta te postavljanja službene oznake s grbom Republike Hrvatske, nakon izlaska inspektora na teren.

Probi

Večernji list doznao je kako su i tijekom noći preko područja Slanice, jedne od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, dovlačili materijal prema gradilištu koje je zatvorio državni inspektorat, ali i prvu mobilnu kućicu za Pripuzov kamp, Nisu imali dovoljno mjesta za prolaz, pa su proći putem uništavali i stabla koja su im smetala. Mještani otoka Murtera prijavili su novu devastaciju u sklopu investicije Zorana Pripuza koji je probio zabranu prilaza gradilištu, pa će se razmatrati i podizanje kaznenih prijava protiv počinitelja nakon nove inspekcije.

Gurali montažnu kuću preko Slanice, prijavili ih građani 

- Postavljen je sinoć znak o zatvorenom gradilištu od strane nadležnog državnog tijela i zabrani radova, a jutros smo primili i novu prijavu da su radovi nastavljeni. Postupamo dalje sukladno ovlastima, gradilište je zatvoreno, izvijestit ćemo o rezultatima naše istrage o spornom projektu gradnje i ustanoviti na temelju čega je prijavljena gradnja - javili su nam iz DIRH-a te potvrdili da od početka prate opasavanje uvale zidovima od  219 metara, što je Večernji list snimio prije mjesec dana i postavio pitanje namjene projekta, te kako ih zanima isključivo građevinska osnova i potrebni aktovi za gradnju. 

- Odluke inspekcije mi zasad ne možemo prejudicirati, ali jasno smo ukazali koji je naš fokus, aktovi gradnje - pojašnjava DIRH. 

O rješenju za usluge kampa u domaćinstvu odlučivat će ministarstvo turizma, jesu li propisani minimalni uvjeti zadovoljeni, kako je utvrdila dozvolom za Pripuza sad već bivša pročelnica ureda za gospodarstvo Neda Livljanić.  Ustanovila je da 'smještajni objekt ispunjava propisane minimalne uvjete za kamp s kategorijom dvije zvjezdice' te je Pripuzu odobreno i pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu na adresi Murter, Put pod Radučić 56, odnosno usluga smještaja u jednom smještajnom objektu za 10 kamp jedinica. Na terenu, međutim, nema ničega što nalikuje na domaćinstvo, tu je ruševna kuća na samom rtu koja se vodi kao čestica zgrade još prije 1968, godine, a na temelju snimki vojnih karata bivše Jugoslavije do kojih se dolazi privatnim upitima u Beogradu.

Građevina iz 60-ih godina, koju je sagradila danas pokojna Mila Stepanov, učiteljica engleskog jezika, srušena je uslijed Domovinskog rata, kada je označena kao 'srpska', do temelja devastirana te se vodi kao ratna šteta 5. kategorije. a vlasnica je odselila iz Hrvatske te nekretnine prodala zagrebačkom odvjetniku Anđelku Jurešku, koji ovdje i ranije izvodi građevinske radove. 

Iz ureda za prostorno uređenje, kojem je Pripuz prijavio gradnju sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama poput nadstrešnica i ogradnih zidova, za što mu građevinska dozvola nije potrebna, upozoravaju kako postoji cijeli niz kampova koji su odobreni na temelju 'nekog papira', ali u suprotnosti s prostornim planovima koji imaju snagu podzakonskog aktal

Radovi vrijedi milijun i pol kuna prijavljen su Uredu za prostorno uređenje Županije šibensko-kininske sukladno Pravilniku na koji struka godinama upozorava jer je upravo taj akt temelj mnogobrojnih ilegalnih pothvata i devastacija.

Pripuzov 'kineski zid' od 219 metara na punti pred Kornatima projektom predviđa i ulazna vrata s rasvjetom i još četiri izlaza sa šest do deset stepenica, širine dva metra, s tim da se jedan od ulaza nalazi na južnoj, morskoj strani. No vidimo da su na terenu razvučeni i  kablovi za instalacije, izbušene rupe za biološke septičke jame, danas su prema Vučigrađi krenule i prve kućice uz već opisane zastoje i devastaciju koju su državnoj inspekciji prijavili građani. Sve što se na terenu trenutno događa i gradi prijavljeno je prema projekt jednostavne gradnje ogradnih i potpornih zidova - zbog strmog terena.

Parcele koje je Pripuz okrupnio nalaze se van građevinske zone i područja turističke namjene. Riječ je o rekreacijskoj  zoni u kojoj je gradnja zabranjena, ali radovi se ovdje obavljaju godinama. 

I u ovim trenucima na Pripuzovim parcelama nalazi se bager koj razgrće granje i porušena stabla te se čeka i nova reakcija nadležnih tijela koja očigledno neće popustiti pred teškom mehanizacijom i dopustiti daljnju devastaciju. 

- O svim koracima izvijestit ćemo odmah, mi izlazimo na teren odmah po pozivu, kažu u Mikulićevom inspektoratu. 

A inspektorima su sporna dva betonska platoa koja su izgrađena za postavljanje montažnih kućica, potvrdio nam je investitor preko opunomoćenika Bartola Jelića. - izgleda kako ćemo mi biti Pedro, Zatvoreno je gradilište, mi ionako imamo ioš malo počistiti do susjedove parcele i završili smo s ogradama.. Ali planirana je izgradnja kampa u domaćinstvu, pitamo Pripuzovog opunomoćenika.    - Mi imamo dozvolu za kamp.

Komentara 49

TR
tratincica68
15:58 20.06.2023.

Opali mu kaznu pola milijuna eura pa nece.

Avatar loka
loka
16:08 20.06.2023.

Sramota👎❗️

Avatar Asterix
Asterix
18:55 20.06.2023.

Pripuzova gradnja je proizvod neizgrađene države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije