POŽAR U OSIJEKU

DORH u optužnici protiv Bedea otkrio dosad nepoznate detalje: Hidranti nisu bili u ispravnom stanju

Zvonko Bede, vlasnik osječke tvrtke "Drava International", arhiva
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
23.08.2024.
u 16:04

Bedea i 47-godišnjaka, kao ovlaštenu osobu za zaštitu od požara, tereti se da su postupili suprotno odredbama Zakona o zaštiti od požara, odnosno da nisu poduzeli sve propisane radnje

Zbog katastrofalnog požara koji je lani u listopadu izbio u osječkoj tvrtki za preradu plastike Drava International, podignuta je optužnica protiv njezina vlasnika Zvonka Bedea (72) i još dvojice inženjera u toj firmi. Optužena je i sama Drava International. Bedea se tereti za tri kaznena djela, konkretno za teško kazneno djelo protiv okoliša, zatim ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za svako kazneno djelo prijeti mu zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

- Okrivljenike se tereti da su od 10. listopada 2022. do 4. listopada 2023., na otvorenom prostoru unutar kruga tvornice, Zvonko Bede kao direktor tvrtke i 48-godišnjak, kao odgovorna osoba za gospodarenje otpadom, postupili protivno propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom (Pravilnik o gospodarenju otpadom, Zakon o gospodarenju otpadom, Zakon o vodama) i izdanim dozvolama za obavljanje te djelatnosti.

- Tereti ih se da su skladištili otpadnu plastiku na neuređenoj prirodnoj podnoj površini znatno većoj od dozvoljene pa su, takvim nepravilnim odlaganjem, skladištenjem i miješanjem raznih vrsta opasnog otpada i plastičnog otpada, izazvali požar velikih razmjera koji je nastao 4. listopada 2023., uslijed kemijsko-fizikalnog procesa i samozapaljenja otpada. Požarom je ugrožena kakvoća zraka i tla na širem području Osječko-baranjske županije i istočne Slavonije - stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

 

VIDEO Vlasnik Drava International o zahtjevima za zatvaranje

Njih su dvojica optužena i da su, znajući da tvari koji se koriste u proizvodnji mogu zbog nestručnog korištenja dovesti u opasnost zdravlje ljudi, kvalitetu tla i zraka, stavili u pogon postrojenje za tiskanje na PE foliji tiskarskim bojama, koje sadrže hlapive organske spojeve, te ga nisu opremili, održavali i koristili na način da ne dolazi do emisije onečišćujućih tvari u zrak, a tijekom obrade otpada se koriste opasne tvari i odvijaju opasni postupci.

Bedea i 47-godišnjaka, kao ovlaštenu osobu za zaštitu od požara, tereti se da su postupili suprotno odredbama Zakona o zaštiti od požara, odnosno da nisu poduzeli sve propisane radnje iako su bili ovlašteni i dužni organizirati obavljanje djelatnosti Drave International na siguran način, svjesni opasnosti nastanka požara i drugih nesreća te potrebe za žurnim reagiranjem radi gašenja požara.

 

VIDEO Veliki požar u Osijeku, gori u krugu tvrtke Drava International

- Tereti ih se da nisu postavili adekvatne naprave za zaštitu od požara, nisu izveli i održavali vatrogasne putove i prosjeke, nisu održavali pristup za vatrogasna vozila, nisu uklonili i pravilno zbrinjavali druge vrste otpada, nisu održavali hidrante - tijekom požara nisu bili u ispravnom stanju, nisu imali potrebni tlak vode, više hidranata je bilo nedostupno, "vatrogasni ventil" nije otvoren na vrijeme pa pritisak u ispravnom dijelu hidrantske mreže nije bio dovoljan. Nekontrolirano širenje požara ugrozilo je zdravlje pripadnika vatrogasnih postrojbi, radnika tvrtke i stanovništva u obližnjim naseljima, a produkti požara ugrozili su zdravlje i ograničili kretanje ljudi na području Osječko-baranjske županije - istaknulo je Odvjetništvo.

Opisanim postupanjem prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenika kao odgovornih osoba četvrtookrivljenog trgovačkog društva, za počinjenje navedenih kaznenih djela odgovorno bi bilo i četvrtookrivljeno trgovačko društvo sukladno odredbi članka 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

 

GALERIJA Zgarište tvrtke Drava International u Osijeku gdje je buknuo katastrofalan požar​​​​​​​
Zvonko Bede, vlasnik osječke tvrtke "Drava International", arhiva
1/10

Komentara 2

OT
otrovnijezik
17:30 23.08.2024.

A što ćemo s Jakuševcem i Milanom Bandićem? Može li se ikako posmrtno tužiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije