BURNE REAKCIJE IZ SPLITA

DP zbog 'Jugoslavije' traži izgon pjevača Bijelog dugmeta iz Hrvatske, oglasio se i bivši gradonačelnik: Pljuni po šugoslaviji!

Koncert Bijelog dugmeta u Splitu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
01.09.2024.
u 14:35

Zbog izvođenja pjesme "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", koju je uz pratnju benda izveo Alen Islamović, dok je na videozidu iza njih prikazana zastava bivše države, na noge su se dignule braniteljske udruge, ali i splitski ogranak Domovinskog pokreta te još neki političari, poput bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Burne reakcije stižu iz Splita nakon koncerta legendarne ex-yu grupe Bijelo dugme koji je nastupio na Stinicama ispred kluba Porat. Zbog izvođenja pjesme "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", koju je uz pratnju benda izveo Alen Islamović, dok je na videozidu iza njih prikazana zastava bivše države, na noge su se dignule braniteljske udruge, ali i splitski ogranak Domovinskog pokreta te još neki političari, poput bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Članovi splitskog DP-a zatražili su reakciju policije i DORH-a te zatražili izgon pjevača iz Hrvatske. U svom priopćenju objavljenom na društvenim mrežama napisali su: "Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtjeva hitnu reakciju DORH-a i MUP-a vezano za provokacije koje su upućene na koncertu grupe Bijelo dugme ispred kluba Porat na Stinicama. Na navedenom koncertu izvedena je i pjesma 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo'.

Izvođenje ove pjesme koja slavi jugoslavensku državu u gradu koji je bio žrtva brutalne pomorske blokade, granatiranje i torture vojske koja je služila ovoj državi smatramo neviđenom provokacijom usmjerenom prema hrvatskom narodu i državi. Izvođenje navedene pjesme pratila je i ikonografija jugoslavenskih zastava na videozidovima, opet s ciljem provokacije hrvatskog naroda i braniteljske populacije.

Bijelo dugme u svojoj bogatoj karijeri ima brojne pjesme i sigurni smo kako nisu bili prisiljeni izvesti ovu pjesmu zbog nedostatka repertoara. Jedini cij navedene izvedbe bila je provokacija i demonstriranje moći usred Splita. Od DORH-a tražimo žurno procesuiranje i organizatora i pjevača te zabranu ulaska u RH. Zbog silne akumulacije gnjeva koje je ova provokacija izazvala kod naših sugrađana bilo bi dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se bojimo kako će idući put građani uzeti pravdu u svoje ruke te počistiti i binu i organizatora i pjevača."

VEZANI ČLANCI:

Oštro je reagirao i bivši splitski gradonačelnik te bivši bivši predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za kulturu, Krstulović Opara. Na svom Facebooku Opara je podijelio vijest o podijeljenoj reakciji splitske publike u kojoj su se neki zabavljali i pjevali stihove pjesme, dok su neki pjesmu dočekali zvižducima. Slažem se, pljuni po šugoslaviji, napisao je Opara Krstulović. Splitskoj policiji poslali smo upit nastavno na reakciju DP-a, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Inače, Bijelo dugme održalo je koncert u sklopu svoje turneje Doživjeti stotu, povodom 50. rođendana benda koji se slavi ove godine, a nastupili su Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu i Ogi Radivojević na klavijaturama.

FOTO O ovome će se dugo pričati! Bijelo Dugme održalo koncert za pamćenje u Splitu

Koncert Bijelog dugmeta u Splitu
1/25

Komentara 122

EJ
ejStef
15:22 01.09.2024.

He, he, a gdje su sad moralne vertikale koje šize kada Thompson pjeva? Ah da, ovo je njihova ideologija, vjerojatno u prvim redovima na koncertu, iz sveg grla prate bend...

Avatar DuxChroatorum
DuxChroatorum
16:47 01.09.2024.

Al se brišu komentari

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
16:20 01.09.2024.

Ljevičare u Hrvatskoj to ne zanima. Njima je to sasvim uredu, a branitelj Thompson kontroverzan. E to je ono što ne valja u Hrvatskoj. Što su simboli agresora i neprijatelja Hrvatske dopušteni, a simboli onih koji su branili Hrvatsku s puškom u ruci zabranjeni. To nije normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije