Povodom Europskog dana ugostiteljstva bivša hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac u Europskom parlamentu okupila je okupila predstavnike europskog ugostiteljskog sektora, donositelje politika i stručnjake s ciljem na raspravi o budućnosti europskog ugostiteljstva i turizma. Hrvatska zastupnica istaknula je značaj uspostavljenja ravnoteže između konkurentnosti i održivosti za budućnost europskog ugostiteljskog sektora.
- Digitalna i zelena transformacija nisu samo izazovi, već i prilike za unapređenje sektora i prilagođavanje suvremenim potrebama. Kako bi ostao konkurentan u 21. stoljeću, europski ugostiteljski sektor mora se nastaviti razvijati imajući na umu da je za uspjeh važno i očuvanje raznolikosti lokalnih običaja te prirodne i kulturne baštine koje čine Europu najposjećenijom destinacijom na svijetu. Suradnja Europskog parlamenta s dionicima u sektoru je iznimno važna kako bismo donosili relevantne i provedive zakonodavne i strateške dokumente, koji će osigurati podlogu za budući uspjeh europskog turizma - poručila je Brnjac.
Na konferenciji su govorili i novoizabrani povjerenik za održivi promet i turizam Europske komisije Apostolos Tzitzikostas te Alexandros Vassilikos, europskog udruženja ugostitelja HOTREC i Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske. - Konkurentnost, održivost i otpornost ključni su čimbenici za osiguranje daljnjeg razvoja sektora te za očuvanje Europe kao globalnog lidera u turizmu. Želim naglasiti važnost održivog turizma, koji je temelj europskog gospodarstva i sastavni dio društvenog i gospodarskog tkiva naših regionalnih i lokalnih zajednica - kazao je europski povjerenik Tzitzikostas.
Predstavnik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske složio se da je održivost smjer u kojem turizam mora ići, ali napomenuo i da - održivost košta. - Upravo su financijski razlozi ključna prepreka za jače prihvaćanje održivih okolišnih praksi u poslovanju. Neto dobit sektora u Hrvatskoj kreće se oko pet posto i bilo kakvo dodatno opterećenje uslijed novih regulativa ugrožava prostor za investicije, rast plaća, dizanje kvalitete i dugoročno utječe na konkurentnost sektora. Rješenje je da jačamo održive prakse, ali kontinuirano, imajući u vidu koliko točno svaka aktivnost u regulativi utječe na konkurentnost i prateći navedene aktivnosti s konkretnim alokacijama u financijskim budgetima kako EU, tako i nacionalnim i lokalnim. Također, važno je naglasiti da tranzicija prema održivom turizmu nije samo okolišno pitanje nego i šira društvena i socijalna tema koja će biti još veći izazov za rješavanje. Posebice imajući u vidu opterećenost naših pojedinih destinacija i utjecaj koji overturizam ima na lokalnu zajednicu, od priuštivog stanovanja i situacije s otpadom, pa nadalje - smatra Zenzerović.
Tijekom dviju panel rasprava razgovaralo se i o smanjenju administrativnih opterećenja i poticanju digitalne transformacije za mala i srednja poduzeća te o razvoju ciljanih vještina za privlačenje i zadržavanje kvalificirane radne snage. - Ljudi koji rade u ovom sektoru njegovo su najveće blago. Dok druge industrije mogu temeljiti svoj napredak na automatizaciji i umjetnoj inteligenciji, turizam i ugostiteljstvo prvenstveno ovise o ljudima. Zato se moramo usredotočiti na to da putem europskih politika ljudima u ugostiteljskom sektoru omogućimo kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje, kao i primjerene plaće i uvjete rada - riječi su zastupnice nIkoline Brnjac, koja smatra kako su nužne racionalne politike kako bi se smanjila administrativna opterećenja, izjednačili uvjeti i osnažila poduzeća te osiguralo ciljano financiranje.
- Moramo osigurati EU sredstva kako bi turistički sektor postigao zadane ciljeve i postao održiviji. Hrvatska može poslužiti kao dobar primjer u osiguravanju bespovratnih sredstava na EU razini. Primjerice, za vrijeme mog mandata ministrice turizma i sporta, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je preko 182 milijuna eura bespovratnih sredstava za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika, dok je kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurano dodatnih 90 milijuna eura za mikro, male i srednje poduzetnike - podsjetila je Brnjac, a konferencija je zaključena apelom za zajedničko djelovanje svih dionika kako bi europski ugostiteljski sektor ostao konkurentan, inovativan i održiv.
FOTO Luda divovska konstrukcija za zaustavljanje Putinove vojske: Izgradila ju nova vojna velesila, košta 27 milijardi