Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Društvo i tehnologija 2024: Potrebna nam je transparentna regulacija AI i razvoj kritičkog mišljenja kod djece

Zagreb: Anamaria Todorić održala predavanje u sklopu 29. Međunarodne konferencije 'Društvo i tehnologija': Kreativne industrije i AI
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
19.04.2024.
u 13:17

Na znanstvenoj konferenciji razgovaralo se o utjecaju umjetne inteligencije na medije i javno mijenje. Nakon održanih izlaganja pozvani predavači odgovarali su na pitanja publike, ali i pokrenuli zanimljivu raspravu o budućnosti umjetne inteligencije.

Međunarodna znanstvena konferencija „Društvo i tehnologija: Kreativne industrije i umjetna inteligencija“ jučer je u dvorani Zagrebačkog inovacijskog centra ugostila predavače i znanstvenike iz zemlje i regije. Konferenciju su otvorili organizatori, rektor Sveučilišta Alma Mater Europaea prof. dr. sc. Ludvik Toplak, ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga

Nakon otvaranja skupa, pozvano je predavanje održala doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša (Hrvatsko katoličko sveučilište) predavanjem pod naslovom „Coding Truth: Reshaping Media Narratives and Combatting Disinformation in the Era of Artificial Intelligence“. Doc. dr. sc. Ciboci Perša govorila je o utjecaju umjetne inteligencije na medijske narative i izazovima s kojima se novinari susreću u borbi
protiv dezinformacija. Ljubiša Bojić (Digital Society Lab, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu) predstavio je „Large Language Models Observatory: Creating New Benchmarks for AI Alignment in Sentiment Analysis of Socially Critical Issues.“

Njegovo predavanje bavi se utjecajem velikih jezičnih modela na društvene percepcije i kako tehnologija oblikuje javno mnijenje. Matej Mertik (Alma Mater Europaea) u svom je izlaganju „Applied Artificial Intelligence,Challenges and Transformation“ analizirao razvoj umjetne inteligencije kroz povijest te izazove i mogućnosti koje AI donosi u različitim industrijama.

Anamaria Todorić (Večernji list) govorila je o tome „Kako AI mijenja novinarstvo, naglašavajući kako umjetna inteligencija revolucionira način stvaranja i distribucije novinskih sadržaja, uz primjere Večernjeg lista. Robert Kopal (Sveučilište primijenjenih znanosti EFFECTUS) u svom se predavanju „AI: Quo Vadis Humanity (Democracy)“, bavio ključnim izazovima informacijskih poremećaja i njihovim utjecajem na demokraciju.

Nakon održanih izlaganja pozvani predavači odgovarali su na pitanja publike, ali i pokrenuli zanimljivu raspravu o budućnosti umjetne inteligencije. Svi su se složili kako je digitalna pismenost od najranijeg obrazavanja ključna u opismenjavanju građana za korištenje modernih tehnologija, dok kod djece i mladih treba poticati kritičko mišljenje, uz transparentnu podršku države u reguliranju umjetne inteligencije.

Na konferenciji, koju organizira Sveučilište Alma Mater Europea u su-organizaciji sa znanstvenim časopisima Medijska istraživanja, Media, Culture and Public Relations, Fakultetom hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Grafičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, tvrtkom Media Net d.o.o. i Hrvatskom zajednicom inovatora, te u suradnji sa znanstvenim časopisima “Interdisciplinary Description of Complex Systems” i “Acta graphica” te Zakladom Konrad-Adenauer- Stiftung i Agencijom za elektroničke medije, u Zagrebu će u dva dana, 18. i 19. travnja, svoja istraživanja vezana uz budućnost kreativne industrije pod utjecajem umjetne inteligencije predstaviti više od 50 znanstvenika.

Znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, ali i ostatka Europe, u svojim će se izlaganjima dotaknuti izazova iz područja medija, strateškog komuniciranja, regulatornih i političkih aspekata korištenja umjetne inteligencije, te njenog utjecaja na zdravstvo, ekonomiju i obrazovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije