Petero kandidata

Državno sudbeno vijeće danas bira nove suce Visokog kaznenog suda

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
13.07.2023.
u 06:14

Najviše bodova sudačkog vijeća ima sudac Zorislav Kaleb, a najpoznatije ime je sutkinja Maja Štampar Stipić

U sjeni štrajka sudskih službenika i namještenika koji traje već šesti tjedan te je blokirao cijeli sustav, Državno sudbeno vijeće danas bi trebalo obaviti razgovore s kandidatima za suce pojedinih sudova. Među tim kandidatima su i oni koji su aplicirali za rad na Visokom kaznenom sudu (VKS), koji je s radom počeo 1. siječnja 2021. Predviđeno je da na VKS-u bude 15 sudaca, što bi bila optimalna brojka za osnivanje četiri sudska vijeća, no od samog početka sudaca je 11, postoje tri umjesto četiri sudska vijeća, fale im savjetnici i drugo osoblje, raspisani natječaji za popunjavanje sudačkih mjesta bili su poništavani...

Sve to dovelo je do toga da, prema podacima koji su objavljeni na njihovim internetskim stranicama, trenutačna situacija na VKS-u izgleda ovako: tijekom prvih šest mjeseci 2023. VKS je imao 484 neriješena predmeta, a u istom periodu je zaprimio 921 novi predmet. Od ukupnog broja starih i novih predmeta uspjeli su riješiti njih 876, pa im je na kraju lipnja ostalo neriješeno 529 predmeta. Drugim riječima, VKS koji je osnovan kako bi rješavao žalbe te na neki način rasteretio Vrhovni sud te skratio vrijeme trajanja sudskih postupaka, polako, ali sigurno i sam se potencijalno pretvara u novo usko grlo pravosuđa.

VEZANI ČLANCI:

Možda će to spriječiti imenovanje novih sudaca koje će DSV birati između petero kandidata: mr. sc. Zorislava Kaleba, Dubravke Rudelić, Maje Štampar Stipić, Ivane Bujas i Jasmine Pižir. U završni krug izbora s najviše bodova sudačkog vijeća ulazi sudac Kaleb koji ima 141 bod, a slijede ga sutkinje Rudelić i Štampar Stipić s po 140 bodova. Sudačko vijeće raniji rad sutkinje Bujas ocijenilo je sa 138 bodova, a sutkinje Pižir sa 116 bodova.

Među kandidatima o kojima će DSV odlučivati najpoznatija je Maja Štampar Stipić, trenutačno sutkinja zagrebačkog Županijskog suda koja je u dosadašnjoj karijeri vodila više VIP postupaka, uključujući i postupak Ivi Sanaderu, bivšem HDZ-ovu premijeru kojeg je osudila u aferi Ina – MOL. Sudila je i osudila i Josipa Klemma, Željka Dolačkog... Što se tiče suca Kaleba, on je trenutačno sudac Županijskog suda u Sisku, Dubravka Rudelić sutkinja je Županijskog suda u Karlovcu, sutkinja Bujas dolazi s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a sutkinja Pižir s Općinskog suda u Zlataru. Tko će od njih dobiti zeleno svjetlo DSV-a, trebalo bi se znati uskoro.

VIDEO Preporuke HZZJZ-a za javnost: Kako se zaštititi od velikih vrućina

Komentara 1

FR
FranjoTT
07:20 13.07.2023.

Neka najpodobniji pobijedi! Idemo dalje, surađivati ćemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije