Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbena vozila

Đuro Đaković modernizirat će Bradleyje, ugovoren posao težak 3,8 milijuna dolara

Zoran Milanović posjetio je tvrtku “Đuro Đaković Grupa“, održao je sastanak s Upravom te obišao proizvodni pogon tvrtke
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
14.09.2023.
u 18:08

U siječnju 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala platiti 145,3 milijuna dolara za kupnju 89 borbenih vozila Bradley od SAD-a

Grupacija Đuro Đaković priopćila je u četvrtak da je njezina tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor vrijedan 3,82 milijuna dolara (3,6 milijuna eura) s američkom podružnicom međunarodne obrambene, zrakoplovne i sigurnosne tvrtke BAE Systems za suradnju u nabavi oklopnih borbenih vozila Bradley Hrvatskoj. Ugovor je potpisan kako bi se provela početna faza projekta isporuke Bradleya Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, navodi se u obavijesti Đure Đakovića na zagrebačkoj burzi.

U siječnju 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala platiti 145,3 milijuna dolara za kupnju 89 borbenih vozila Bradley od SAD-a, s ciljem poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO-a.

VEZANI ČLANCI:

Prema ugovoru, Hrvatska će nabaviti 62 borbena vozila Bradley, 22 vozila za rezervne dijelove i pet vozila za obuku. Modernizaciju ovih borbenih vozila od 2023. do 2026. provodit će tvrtka Specijalna vozila Đuro Đaković, rekao je tada Plenković.

U Đuri Đakoviću, koji je od rujna prošle godine u većinskom vlasništvu češkog konzorcija DD Acquisition, pozdravili su tada najavu iz Vlade da će im biti povjeren posao modernizacije borbenih oklopnih vozila Bradley. Spomenuta je i mogućnost da slavonskobrodska grupacija postane regionalni centar za servisiranje Bradleyja.

Iz američkog veleposlanstva u Zagrebu tada su poručili kako SAD pozdravljaju odluku hrvatske vlade da kupi oklopna vozila Bradley i kako duboko cijene blisku suradnju hrvatske Vlade u tome projektu.

VIDEO Izjava premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice

Komentara 10

NO
Nostromo
22:10 14.09.2023.

Bilo bi nešto da je hrvatska platila bradlyje 3,8 miliona dolara, a ugovorila posao za 146 miliona dolara. A obrnuto pih, banožićeva posla. Ah da čovjek zida kuću pa mu treba lova.

DU
Deleted user
20:17 14.09.2023.

Nisam toliko upućena u problematiku. Pa zar nisu govorili da su Bradleyi donacija SAD-a. Sad ispada da smo platili 145 mil dolara za islužena vozila ?

PR
prajdali100
19:21 14.09.2023.

Bradley dolazi,dolazi...nikad da dođe. E jesmo " brzi"! Što je sa PZO sustavima? Valjda netko prati događanja u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije