ISTRAŽIVANJE

Dvije godine na Pantovčaku: Građani otkrili koji im je Milanovićev potez najbolji

Nakon posjeta ustanovi za sveobuhvatnu skrb Tigrovi, predsjednik Milanović dao je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
17.02.2022.
u 21:30

Najstabilniju potporu ima kod mladih birača, SDP-ovaca, opet Domovinskog pokreta i MOSTA pa MOŽEMO! i HDZ-a.

Predsjednik Zoran Milanović obilježava drugu godišnjicu svojeg mandata na Pantovčaku, a što građani misle o njegovu radu, kojom ocjenom bi ga ocijenili, ali i koje poteze smatraju najboljima, te koje najlošijima donosi istraživanje Dnevnika Nove TV.

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 ispitanika. Istraživanje je provedeno od 15. do 16. veljače 2022. godine. Pogreška mjerenja je +/- 4%.

Predsjednikova trojka

Zoran Milanović školskim ocjenama dobiva trojku ili 3,2. Gotovo u svim dobnim skupinama i u svim dijelovima Hrvatske ima podjednaku potporu. Najbolje prolazi kod birača SDP-a s 3,9, zatim Domovinskog pokreta i Mosta s 3,5. MOŽEMO! malo kritičniji, ali je to i dalje trojka, odnosno 2,8, a trojku ima i kod birača HDZ-a ili 2,5. Z

animljivo, gotovo jednaku ocjenu dobila je i Kolinda Grabar Kitarović nakon dvije godine na Pantovčaku.

Foto: Dnevnik Nova TV

Većina odobrava predsjednikova poteze

Većina građana, odnosno 59 posto odobrava Predsjednikove poteze i odluke, dok 33 posto ne odobrava njegov rad. Ne zna 8 posto. Predsjednik dobro stoji kod mlađih birača, u Zagrebu i okolici (65%), na Kvarneru i u Istri (61%), ali i u Dalmaciji (60%). Protivnici njegova rada su generacija od 45 do 59 godina (43%), osobe s osnovnom školom (40%) te u Slavoniji (45%).

Foto: Dnevnik Nova TV

Prema stranačkim preferencijama, na ljevici doživljava pljesak s 80 posto potpore među biračima SDP-a, dobro stoji i kod birača  MOSTA (77%) i Domovinskog pokreta (64%). Potpora pada kada se pitaju birači MOŽEMO (54%), a samo 30 posto birača HDZ-a podupire Milanovićev rad. I tu stoji kao i njegova prethodnica.

Predsjednik nakon dvije godine - što su očekivali, to su i dobili

Većina građana, njih 52 posto u skladu s očekivanjima ocjenjuje dvije godine mandata Zorana Milanovića. Za 31 posto građana njegov rad je ispod očekivanja. A da je iznad očekivanja misli 14 posto građana. Najstabilniju potporu ima kod mladih birača, SDP-ovaca, opet Domovinskog pokreta i MOSTA pa MOŽEMO! i HDZ-a.

Foto: Dnevnik Nova TV

Predsjedniku leđa okreću visokoobrazovani birači, ali i sve veći broj birača MOŽEMO! (43%). Predsjednikov „klub obožavatelja“ čine muški birači (21%), oni sa sela (17%) te Dalmatinci (21%), zatim birači Domovinskog pokreta (25%) i Mosta (24%).

Najbolji potezi predsjednika

Na prvom mjestu tako se našla poruka da neće slati Hrvate u Ukrajinu. To odobrava 45,1 posto ispitanika. Veću potporu ima među mlađom populacijom, oporbenim biračima, a samo 28 posto birača HDZ-a to odobrava.

Foto: Dnevnik Nova TV

Zalaganje za popuštanje mjera u COVID krizi podupire 39,1 posto ispitanika. Najviše mladi, u Dalmaciji te birači MOSTA, ali nema takvu potporu kod birača ostalih stranaka. Na trećem mjestu je kritiziranje rada ministra obrane, što podupire 28,1 posto birača. Nešto veću potporu ima u Zagrebu te na Jadranu, očekivano u oporbi, ali samo 14 posto HDZ-ovaca ga podupire.

Foto: Dnevnik Nova TV

Odlazak s proslava u Zadru i Okučanima, gdje su se pojavila ustaška obilježja, podupire 23,2 posto ispitanika. Potporu za to ima kod starijih birača, u Zagrebu, ali i kod birača MOŽEMO. Taj potez odobrava samo 13 posto birača HDZ-a.

Briga za Hrvate u BiH našla se na petom mjestu s potporom od 21,8 posto. Veću potporu ima među starijim biračima, u Dalmaciji i biračima Mosta.

Najlošiji potezi predsjednika

Posjet klubu u Slovenskoj tijekom zatvranja najviše zamjeraju Predsjedniku, 42,6 posto ispitanika. Najviše među mladima ima protivnika za ovakav izlet. Među visokoobrazovanim te i u Istri i na Kvarneru, ali i među biračima MOŽEMO! i Mosta.

Foto: Dnevnik Nova TV

Za neke pozitivan, a za druge negativan potez, njih 28,2 posto bilo je napuštanje obljetnica u Zadru i Okučanima gdje su bila ustaška obilježja. To mu više zamjera generacija od 45 do 59 godina, Dalmatinci, ali i birači Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Predsjednikove izjave o genocidu u Srebrenici osuđuje 26,3 posto ispitanika. Veći kritičari su muški birači, u Zagrebu i okolici na Kvarneru i u Istri te među biračima HDZ-a.

Foto: Dnevnik Nova TV

Odlikovanje Zlatana Mije Jelića, koji ima optužnicu za ratne zločine u BiH ne odobrava 22,5 posto birača. Najveći kritičari su pripadnici generacije od 45 do 59 godina, u Istri i na Kvarneru te među biračima SDP-a.

I još jedno odlikovanje, ovaj put vraćanje odlikovanja Branimiru Glavašu ne odobrava 21,3 posto ispitanika. Kritičari su starija populacija i visokoobrazovani. Zatim birači iz Zagreba te birači MOŽEMO.

 

Komentara 9

DU
Deleted user
22:34 17.02.2022.

moralna horizontala.

Avatar horuk
horuk
23:02 17.02.2022.

Kada se javno misljenje konstantno manipulira kao u onome clanku gdje se nekulturni nenaspavani smrko usporedjuje sa gospodinom Tudjmanom koji je bozanstveno bice za slucajnoga, evolucionarno miliun godina ispred. . Ali slabi umovi nasjedaju na te medijske lijeve manipulacije. Izz te perspektive koliku on podrsku od strane medija ima i kako se KGK napadala za svaku izmisljotinju. Tako usporedjeno je KGK imala daleko vecu podrsku u narodu samo da su to medije Kolindi rusili odnosno ulicarskome dizu ugled.

Avatar dobry
dobry
22:59 17.02.2022.

Malo tko kuži da pod krinkom brige "za BiH Hrvate" Milanović podriva vitalne nacionalne i sigurnosne interese države. Suradnjom sa Dodikovom (a time i Vučićevom) politikom u BiH, neposredno stvara uvjete legitimnoj uspostavi srbijanskih i ruskih vojnih baza na Uni, 50tak km od Zagreba, sa "pogledom" na Knin (nikada prežaljenim porazom velikosrpske fašističke politike) i Jadransku obalu. Podupire rusku imperijalističku politiku koja uz njegovu pomoć se uvlači u srce EU. Nikako to ne mogu vidjeti drugačije nego da je na Putinovoj platnoj listi (a uplatu realizira Dodik!). Dakle veleizdaja najgore vrste-prodaja vlastite države i naroda zarad osobne koristi. Ovo mu je zadnja prilika da štogod zaradi, jer sve što je do sada pokušao, propalo je radi vlastite nesposobnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije