USKOK i DORH vode dva predistražna postupka protiv D. Tipurića

Dvije istrage protiv dekana: Tipurića istražuju zbog HEP-a i Dalekovoda

Darko Tipurić
Patrik Macek/Pixsell
Autori: V. Mazzocco/VLM, Ivanka Toma
25.11.2009.
u 22:00

Kad god počnemo istraživati sumnjive poslove u javnim tvrtkama, naiđemo na Tipurića, kaže visokopozicioniran izvor iz pravosuđa.

Protiv Darka Tipurića, dekana Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, trenutačno se vode dva odvojena predistražna postupka. Jedan je pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a odnosi se na obrasce ugovora koje je dekan izrađivao za HEP i za to im naplatio oko 50.000 eura.

Pokazalo se, naime, da su ti obrasci istovjetni onima koje menadžerska udruga CROM-a daje besplatno, a mogu se preuzeti s njihovih web-stranica. No pošto je Večernji list ljetos otkrio koliko novca Tipurić naplaćuje HEP-u, dekan je Ekonomskog fakulteta ustvrdio da nije izrađivao nikakve menadžerske ugovore nego opsežne studije te da je novac isplaćen za usluge savjetovanja. Ustvrdio je i da nije isplaćeno 350 nego 125 tisuća kuna.

‘Žrtva sam opasnih lobija’

– Nije bilo nikakvih besplatnih obrazaca. Žrtva sam opasnog lobija koji me napada jer žele privatizirati HEP – ustvrdio je tada Tipurić mašući prastarom studijom u kojoj se zauzimao protiv privatizacije državne elektroenergetske kompanije. Dapače, u razgovoru za Večernji list ustvrdio je da se boji za svoj život jer se zamjerio mnogim utjecajnim ljudima, no nije želio reći njihova imena.

Drugi predistražni postupak, kako doznajemo iz izvora bliskog istrazi, protiv Tipurića vodi se u USKOK-u. USKOK-ov spis otvoren je još u rujnu, a odnosi se na slučaj tvrtke Dalekovod d.d. Tipurić je, naime, kao dioničar Dalekovoda izradio elaborat o njegovoj privatizaciji, a uz to je bio konzultant HEP-a koji je pak bio najveći poslodavac Dalekovodu.

Suprugina tvrtka

HEP je u nekoliko godina Dalekovodu dao poslove vrijedne oko milijardu eura. Dio tih poslova iznimno je sumnjiv i još je ljetos zainteresirao istražitelje. HEP je Dalekovodu, navodno, radove plaćao po cijenama mnogo višim od tržišnih.

Međutim, čini se da je glavni Tipurićev krimen to što je za članove uprave Dalekovoda, i za sebe samog, kupovao dionice te tvrtke, i to u vrijeme dok su ga plaćali da izradi elaborat i savjetuje ih o modelima radničke privatizacije. Sve je to navodno radio preko tvrtke Credos, koja je 2003. godine bila jedan od najvećih dioničara Dalekovoda.

Danas tvrtkom Credos, koja više nije među dioničarima Dalekovoda, upravlja Tipurićeva supruga. Pošto je objavljeno kakva je uloga Darka Tipurića u HEP-u i Dalekovodu, jedan visokopozicioniran dužnosnik pravosudnog aparata ustvrdio je: “Kad god počnemo istraživati sumnjive poslove u javnim tvrtkama, naiđemo na Darka Tipurića”. Očito je istražiteljima to konačno postalo dovoljno sumnjivo da pokrenu i formalne postupke.

Ključne riječi

Komentara 17

KR
kreont
07:47 26.11.2009.

vlada = kriminal

RE
recinešto
09:03 26.11.2009.

Ovaj majmunoliki čovjek mi baš ide na živce. Zajedno s ovim Srićom iza - valjda njegovim vjernim uguzom. Kako će ekonomski fakultet imati ikakav kredibilitet kad su mu na čelu ova dva smutljivca

MI
miso
00:30 26.11.2009.

Tipurić je vrlo nepoželjna faca. Tako i izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije