DUGI ŽENSKI MARŠ

'Džaba vam zakoni kad ne štite žene'

Osijek: Članice udruge Adela najavile Dugi ženski marš na godišnjicu ubojstva Mihaele Berak
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
22.09.2024.
u 14:14

Zahtijevaju transparentno suđenje policajcu Marku Smažilu, optuženom za ubojstvo Mihaele Berak, kao i promjene u hrvatskoj policiji "kako bi se žene osjećale sigurno"

Stotinjak Osječana okupilo se u nedjelju u Dugom ženskom maršu, u organizaciji Udruge Adela. Noseći transparent "Prestanite štititi silovatelje", aludirajući pri tome na slučaj ginekologa iz KBC-a Osijek koji je radio mjesecima nakon što je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, prošetali su od središnjeg gradskog trga do zgrade Županijskog suda u Osijeku i na koncu do PU osječko-baranjske. "Džaba vam zakoni kad ne štite žene", poručili su.

- Godina je dana kako je Mihaelu Berak službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil. Naša udruga Adela nastala je kao reakcija na Mihaelino ubojstvo, ali i način na koji je policija komunicirala s javnosti. Rekli su da se Mihaela sama ubila, da ju je ubio sigurnosni metak, da ju je Smažil slučajno ubio dok je čistio pištolj… I posljednje, čega se drže već godinu dana, izgovorio je načelnik policije Ladislav Bece: “Policajac se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”. Ovo ćemo vam stalno čitati i podsjećati vas na bešćutnost policije. I ne, nisu nas uvjerili da se radilo o nespretnoj komunikaciji. Mi i dalje smatramo da je bila riječ o zataškavanju, ne samo ubojstva nego i načina na koji policija dobiva posao - poručili su iz Udruge Adela.

Zahtijevaju transparentno suđenje policajcu Marku Smažilu, optuženom za ubojstvo Mihaele Berak, kao i promjene u hrvatskoj policiji "kako bi se žene osjećale sigurno". Traže i ostavke ravnateljstva i upravnog vijeća KBC-a Osijek, zbog slučaja ginekologa koji je u međuvremenu, podsjetimo, dobio otkaz i završio u istražnom zatvoru zbog druge prijave pacijentice, za bludne radnje.

GALERIJA Akcije diljem zemlje zbog ginekologa iz Osijeka: Traži se ostavka ministra Beroša
Osijek: Članice udruge Adela najavile Dugi ženski marš na godišnjicu ubojstva Mihaele Berak
1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije