NOVA SREDSTA HRVATSKOJ, ALI NE I NAPREDAK

Ekonomisti kritični: zaostajanje se ne rješava tiskanjem novca

11.09.2024.
u 22:19

Hrvatska je na vrhuncu povlačenja sredstava iz EU, obnavljaju se zgrade i uvoze radnici, no nema tehnološkog napretka, koji bismo imali da smo se priključili Airbus programu

Komentara 5

CR
crocro
07:08 12.09.2024.

Problem je taj tko će napraviti bolne i brze rezove da bi se približili razvijenim zemljama EU? Točno je da je administracija ili činovništvo toliko napuhano kao balon, samo treba eksplodirati. Toliko ih je da jedni drugima smetaju dok se kreću po uredima. Ali tko će to odrezati i smanjiti na polovicu jer je polovica višak koji guta proračun. U to su uključene brojne županije, gradovi, općine. I to treba reducirati za dvije trećine. Ali ne tako da se viškovi zaposlenika transformiraju na neke nove pozicije u administraciji jer se ne bi ništa postiglo, nego bi ti ljudi trebali potražiti sreću u poljoprivredi ili drugom privatnom poslu. Kada se radi o redukciji državne uprave i lokalne samouprave, onda se sve reducira, smanjuje se broj zastupnika u hrvatskom saboru, smanjujue se broj članova vlade, smanjuje se broj državnih tajnika a da ne nabrajam dalje. S druge strane se usmjeriti na proizvodnju i izvoz te poljoprivredu, a ne samo i jedino na turizam.Ali je problem tko će taj rez provesti i omogućiti građanima veći standard i kupovnu moć. Ona vlast koja bi to provela i istinski prokrčila put među zemlje višega standarda građana, ta bi vlada trebala ostati na vlasti 50 godina za nagradu ako tako nastavi voditi zemlju, a tek onda izlaziti na izbore. Samo je pitanje tko će ta hrabra vlada biti i kada će povući drastične rezove u interesu države i građana.

GL
globalsolutions
08:03 12.09.2024.

Kome je do razvoja i napretka?

EJ
ejStef
00:42 12.09.2024.

Hrvatska bi napredovala da je napravila reforme tipa Irske: smanjenje birokracije, smanjenje poreza, otvaranje za investicije. No, budući da se odlučilo ići na jačanje javnih struktura, veliko zapošljavanje u njima, osiguravanje prihoda paradržavnom sektoru i sl., tu smo gdje smo, i dalje pri dnu EU-a. I to bez neke nade da će se stanje popraviti... Čak se i veliki dio novca koji dolazi iz EU-a troši na zaposlene u javnim strukturama, a kada presahnu ti novci, trebat će i dalje te ljude plaćati, što znači još poreza... Da se mali dio novca koji se svaki mjesec dijeli uhljebima utrošio u energetiku, željeznice, ceste i sl. mogla se imati još koja hidroelektrana, možda i nuklearka, moderna željeznica prema Rijeci, vjerojatno i luka Rijeka jača od Kopra i sl... Tak da je sasvim svejedno da li smo u Airbus programu ili ne, to nas ne bi spasilo, niti zadržalo nekoga ovdje. Imamo strukturalni problem, koji se svake godine samo povećava, a političari i mediji to podržavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije