NESREĆA

Eksplodirala elektrana u SAD-u, petero mrtvih

eksplozija
Foto: Reuters
1/2
Autori: IČ/VLM, M.F./VLM
07.02.2010.
u 19:12

U elektrani u Connecticutu, koja nije još bila puštena u pogon, eksplozija plina ubila je najmanje petoricu od 50 radnika koliko je bilo u postrojenju u trenutku nesreće.

Oko 11.30 prema lokalnom, a 17.30 po hrvatskom vremenu, u termoelektrani u Middletownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut (dvjestotinjak kilometara sjeveroistočno od New Yorka), odjeknula je snažna eksplozija, a potom je buknuo požar.

Iako se prvotno spominjala i brojka od čak mogućih 50 mrtvih, prvi službeni podaci zasad govore kako je potvrđena smrt petero ljudi. Više od stotinu policijskih, vatrogasnih i liječničkih ekipa traga za ozlijeđenima, a nad elektranom se diže gusti crni dim.

Lokalna WTNH-TV je izvijestila, a prenio CNN, da su kuće u blizini termoelektrane oštećene od eksplozije te da se eksplozija osjetila u gradovima udaljenim i 25 kilometara od Middletowna.

- Mislila sam da je potres, rekla je za WTNH Lynn Townsend, koja živi u blizini elektrane, i dodala kako je čula eksploziju te otišla van da vidi što se događa. - Vidjela sam vrlo velik, svijetli narančasti plamen između dva pogona i odmah nazvala 911, kazala je.

U trenutku eksplozije plina u plinskoj elektrani snage 620 megavata, koja je bila u završnim stadijima izgradnje i još nije puštena u pogon, bio je 51 radnik. Radnici su u trenutku nesreće, čiji se točan uzrok još ne zna, čistili plinovode. Neke od njih je snažna eksplozija odbacila 10 do 12 metara i brojni su završili u bolnici s ozljedama glave i prijelomima udova.

Nije isključena mogućnost da će broj poginulih biti i veći jer unesrećene radnike spasilačke ekipe s psima još uvijek izvlače iz ruševina elektrane. Brian Albert, ravnatelj bolnice Middlesex, rekao je kako potraga i spašavanje još traju te da se u Middlesexu liječi šest ozlijeđenih radnika, a jedan je prevezen u susjednu bolnicu prebačen u bolnicu Hartford.

Ključne riječi

Komentara 22

TE
Televizor
10:05 08.02.2010.

pa naravno da hrvati znaju kako se živi u americi...gledaju oni michael moorea i ostale glupane.

OB
-obrisani-
21:41 07.02.2010.

Nasim prijateljima i saveznicima US Amerikancima saljem pozdrave i iskrenu sucut zbog ove nesrece koja ih je zadesila......God bless America!

BU
bubaclex
07:17 08.02.2010.

@kenjalo: a kakva je to onda elektrana na plin ako nije termoelektrana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije