Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO U VIŠE ZEMALJA

Ekstremno vrijeme diljem Europe. Stručnjaci upozoravaju: Bit će još gore!

Foto: Pixsell/screenshot X
1/8
22.06.2024.
u 08:41

Dok se Europa bori s ovim ekstremnim vremenskim uvjetima, stručnjaci upozoravaju na pogoršanje situacije uslijed klimatskih promjena, koje povećavaju učestalost i intenzitet ovakvih događaja.

Ekstremno vrijeme nastavlja pogađati dijelove Europe s upozorenjem na visoke temperature u Italiji, poplavama u francuskim Alpama, meteo-tsunamijem na  Mallorci i smrtonosnim požarima u Turskoj.  Jučer se u južnom talijanskom gradu Foggia temperatura popela do rekordnih 42°C, dok su hoteli na Siciliji odbili primiti turiste zbog suše. U Napulju je požar u distriktu Camaldoli ostavio dijelove grada prekrivenim prašinom, piše DailyMail

U susjednoj Grčkoj, vlasti su također zbog požara evakuirale nekoliko sela južno od Atene i na jugu Peloponeza.

U Španjolskoj su u Puerto Alcudia na Balearima zabilježeni meteo-tsunami valovi, dok su slični valovi ranije ovog tjedna zahvatili Menorcu. Meteo-tsunami je uzrokovan naglim promjenama tlaka zraka, što dovodi do brzih oscilacija razine mora.

Francuski Alpi su također pogođeni ekstremnim vremenom. Poplave su devastirale selo Saint-Christophe-en-Oisans, prisiljavajući stanovnike na evakuaciju helikopterom. Dramatični prizori pokazuju kuće pod vodom i ceste prekrivene blatom.

U Turskoj, požari su opustošili nekoliko sela, uzrokovavši smrt jedanaest osoba i ozljede desetaka drugih. Vatra je izbila između pokrajina Diyarbakir i Mardin, a zbog jakih vjetrova brzo se proširila.

Italija se također priprema za požare zbog visokih temperatura i suhih uvjeta, posebno na Sardiniji i Siciliji.

Dok se Europa bori s ovim ekstremnim vremenskim uvjetima, stručnjaci upozoravaju na pogoršanje situacije uslijed klimatskih promjena, koje povećavaju učestalost i intenzitet ovakvih događaja, piše DailyMail

>>> FOTO Ekstremne vrućine u Italiji

1/9

Klimatologinja DHMZ-a Lidija Srnec, prije nekoliko dana za Večernji list komentirala je ekstremne vremenske uvijete koji su poharali Europu pa i svijet, te istaknula kako porast temperature utječe i na živi svijet, a brojni će primijetiti i gubitak godišnjih doba kao posljedica klimatskih promjena. "Posljednjih godina sve je vidljivije da se klima mijenja. 2023. bila je najtoplija otkad postoje službena meteorološka mjerenja. Mi smo pod utjecajem visokog tlaka zraka i imamo pritok suhe i tople zračne mase što znači da smo već nekoliko dana pod visokim temperaturama. Činjenica je da su toplinski valovi direktna posljedica klimatskih promjena 

Komentara 10

GR
grsson
10:20 22.06.2024.

Gdje je ta susjedna Grčka

Avatar Trava
Trava
10:20 22.06.2024.

Kada mediji skupljaju gdje god je lose vrijeme po cijelom svijetu da bi i mi imali isti takav osjecaj. Uvjeren sam kada bi to isto radili pa prikazivali gdje god je ljepo vrijeme da bi se ljudi drugacije osjecali,ali morass plasiti ljude jel su velike kompanije ulozile u elektro aute, moras prisiliti ljude da kupe tvoj proizvod.

RA
radijatori
10:00 22.06.2024.

Drage Vecernje.rs, što je to "Francuski Alpi"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije