NEGATIVNO MIŠLJENJE

EMA nije odobrila lijek za ranu fazu Alzheimerove bolesti

Zagreb: Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.08.2024.
u 20:20

Lijek je odobren u SAD-u, Japanu, Kini, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Izraelu, a može izazvati oticanje i krvarenje u mozgu

Lijek Leqembi (lekanemab) namijenjen liječenju rane faze Alzheimerove bolesti nije dobio zeleno svjetlo u EU. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) dalo je negativno mišljenje o davanju odobrenja za taj lijek jer smatra da njegova dobrobit ne nadmašuje moguće rizike.

"Primijećena korist od učinka lijeka Leqembi na usporavanje kognitivnog propadanja ne nadmašuje rizik od pojave ozbiljnih štetnih događaja povezanih s primjenom lijeka, posebice u pogledu česte pojave abnormalnih nalaza na snimkama povezanih s lijekovima koji djeluju na nakupljanje amiloida (engl. amyloid-related imaging abnormalities, ARIA), uključujući oticanje i potencijalna krvarenja u mozgu kod bolesnika liječenih ovim lijekom", stoji u obrazloženju EMA-ina povjerenstva.

Lijek smanjuje nakupljanje toksičnih amiloidnih proteina u mozgu i usporava simptome gubitka pamćenja u početnoj fazi bolesti te je odgađa za oko šest mjeseci. S druge strane, 30% ispitanika u kliničkom ispitivanju imalo je navedene nuspojave, a govorilo se i o visokoj cijeni lijeka, 26 tisuća dolara. Lijek se daje infuzijom dvaput na mjesec, pri čemu se pacijenti redovito trebaju kontrolirati magnetskom rezonancom zbog mogućeg oticanja mozga. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila ga je prije godinu dana. Alzheimer Europe, grupacija koja okuplja 41 udrugu članicu iz 36 zemalja, izrazio je žaljenje zbog ove negativne odluke CHMP-a podsjećajući da su lekanemab odobrili i u Japanu, Kini, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Izraelu. "Odbijanje EMA-e znači da Europljani s ranom Alzheimerovom bolešću neće imati pristup mogućnostima liječenja koje su dostupne pacijentima u SAD-u i drugim zemljama", stoji u objavi Alzheimer Europe. 

 

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda
Zagreb: Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti
1/48

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije