MICHEL BARNIER

Emmanuel Macron prelomio: Imenovan je novi francuski premijer

An emergency meeting of French conservative party Les Republicains in Paris
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/3
05.09.2024.
u 14:31

Ljevičarska Nova narodna fronta je osvojila najviše mandata, no Macron je isključio mogućnost da njima povjeri mandat za sastavljanje vlade

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u četvrtak za premijera imenovao Michela Barniera, bivšeg pregovarača Europske unije za brexit, i povjerio mu sastavljanje nove vlade u nadi da će okončati politički zastoj nakon prijevremenih izbora koji su rezultirali parlamentom bez jasne većine. Pred Barnierom je velik izazov uvođenja reformi i usvajanja proračuna za 2025. godinu u parlamentu bez jasne većine i to u vrijeme kada je Francuska pod pritiskom Europske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Macronova rizična odluka da raspiše prijevremene izbore u lipnju obila mu se o glavu te je njegova centristička koalicija izgubila desetke zastupničkih mjesta, a nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu.

Ljevičarska Nova narodna fronta je osvojila najviše mandata, no Macron je isključio mogućnost da njima povjeri mandat za sastavljanje vlade nakon što su druge stranke rekle da će odmah glasati protiv toga.

 

FOTO/VIDEO Pokazali su moćnu opremu: Helikopteri, tenkovi, protuoklopni zračni sustav, puške, pištolji...
An emergency meeting of French conservative party Les Republicains in Paris
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije