PITANJE TRANSPARENTNOSTI

Englez pitao BBC što Hrvatska mora učiniti da se makne s crvene liste, odgovor je bio i više nego zanimljiv

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Screenshot
21.08.2020.
u 17:03

Napomenuli su kako je u javnosti već bilo poziva za povećanom transparentnošću kad je riječ o stavljanju određene zemlje na crvenu listu.

Britanski javni medijski servis BBC imaju redovitu rubriku vezanu za pandemiju koronavirusa u kojoj odgovaraju na pitanja čitatelja. Danas je Steve iz Farehama zanimalo što mora zemlja poput Hrvatske treba napraviti kako bi je Velika Britanija stavila na popis zemalja za koje ne vrijedi pravilo o dvotjednoj izolaciji po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Podsjećamo, zbog rekordnog broja slučajeva u Hrvatskoj koji su prijavljeni ovih dana Velika Britanija donijela je odluku da svi oni koji se ne vrate u zemlju do 4 sata ujutro po lokalnom vremenu moraju ići u dvotjednu samoizolaciju. 

Foto: FIBA/Screenshot

BBC-jev odgovor prenosimo u cijelosti. 

- Nije posve jasno. U ovom trenutku britanska vlada ne objavljuje kriterije za svoje odluke u vezi obavezne samoizolacije, iako se pretpostavlja da se u obzir uzima niz faktora, kao što je broj ljudi koji su zaraženi koronavirusom, broj smrti od covida-19 i kapaciteti testiranja na zarazu. Hrvatska je na crvenoj listi završila jer je nedavno zabilježila skok u broju zaraženih, navodi BBC u odgovoru.

Napomenuli su kako je u javnosti već bilo poziva za povećanom transparentnošću kad je riječ o stavljanju određene zemlje na crvenu listu. 

- U javnosti je bilo poziva na više transparentnosti u ovom procesu. Ranije ovog mjeseca, parlamentarni zastupnici Odbora za unutarnje poslove zahtijevali su od vlade da objavi analizu koja stoji iza odluka o obaveznoj samoizolaciji po povratku iz inozemstva, pri čemu su naveli: 'Takav potez trebao bi osigurati više potpore za teške odluke koje vlada mora donijeti'
 

Komentara 3

DA
darkokrei
19:54 21.08.2020.

Pa za pocetak bi mogla u potpunosti zabraniti rad nocnih klubova, kao sto je davno i trebala, ali malo je tu previse novaca u drogi, cajkama i prostituciji...

SO
Sotona
17:06 21.08.2020.

Englez pitao BBC što Hrvatska mora učiniti da se makne s crvene liste, odgovor je bio i više nego zanimljiv. Treba da totalno ozdravi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije