mirovni pregovori u istanbulu

Erdogan poručio Rusima i Ukrajincima: U rukama je obje strane da se ova tragedija zaustavi

Pregovori u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.03.2022.
u 09:36

Turski predsjednik kazao je da "pošteni mir" neće imati gubitnika i da nastavak sukoba nikome ne koristi

Prije početka mirovnih pregovorima delegatima se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Erdogan rekao da se nada da će sastanak biti od koristi za uključene zemlje i cijelu regiju. Pozvao je na hitan prekid vatre.

Turski predsjednik kazao je da "pošteni mir" neće imati gubitnika i da nastavak sukoba nikome ne koristi. "U ovako kritičnom trenutku sa zadovoljstvom vam možemo poželjeti dobrodošlicu i doprinijeti vašim naporima da uspostavite mir", kazao je. "Želim da se naši sastanci i razgovori pokažu povoljni za vaše zemlje, našu regiju i cijelo čovječanstvo", dodao je .

"U rukama je obje strane da se ova tragedija zaustavi", rekao je Erdogan. 

Rekao je da Turska i predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Volodimira Zelenskog vidi kao "vrijedne prijatelje". Također je rekao kako napredak u pregovorima u Istanbulu može utrti put za sastanak dvojice čelnika Ukrajine i Rusije, kojem je Turska također spremna biti domaćin.

Podsjetimo, 34. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Sirene za zračni napad oglasile su se širom Ukrajine u utorak prije zore. Više od mjesec dana od početka rata, najvećeg napada na europsku državu od Drugog svjetskog rata, više od 3,8 milijuna ljudi pobjeglo je u inozemstvo, tisuće su ubijene i ozlijeđene, a rusko gospodarstvo pogođeno je sankcijama.

U opkoljenom južnom lučkom gradu Mariupolju ubijeno je gotovo 5000 ljudi, uključujući oko 210 djece, prema podacima gradonačelnika. Zarobljeno je oko 160.000 ljudi. 

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Video: Biden na sastanku u Bruxellesu: 'Branit ćemo i štititi svaki centimetar teritorija NATO-a'

Ključne riječi

Komentara 1

AN
angeomihael
09:48 29.03.2022.

Imate reklamu Z centar.To i Putko reklamira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije