Panika na Cipru

EU donijela novu mjeru, štediše pohrlile na bankomate izvući novac

Cipar
Gokhan Okur, stock.xchng
17.03.2013.
u 08:16

Europska unija, u zamjenu za 10 milijardi eura financijske pomoći Cipru kako bi zemlja izbjegla bankrot, donijela je mjeru o jednokratnom oporezivanju svih bankovnih depozita u toj zemlji.

Stanovnici Cipra subotu su proveli u redovima čekajući pred bankomatima da podignu svoju ušteđevinu s računa jer je Europska unija, u zamjenu za 10 milijardi eura financijske pomoći kako bi zemlja izbjegla bankrot, donijela mjeru o jednokratnom oporezivanju svih bankovnih depozita u toj zemlji, piše Financial Mirror. 

Svi koji imaju  na računima manje od 100 tisuća eura ušteđevine moraju platiti porez u iznosu od 6,75 posto, a građani s većim iznosima na svojim računima "prisiljeni "su platiti čak 9.9 posto, a takvih je depozita najviše u ruskim rukama. Ovom mjerom očekuje se da će se skupiti gotovo 6 milijardi eura.

- Želio bih da nisam ministar koji ovo mora prihvatiti, izjavio je financijski ministar Cipra Michael Sarris dodavši da se nada da će financijska pomoć EU-a pomoći Cipru i omogućiti novi početak.

>>I Cipar zatražio financijsku pomoć od Europske unije

Ključne riječi

Komentara 7

SJ
Sve je uzalud
09:13 17.03.2013.

Nema onog više " U štediše svega bješe u radiše još i više". Sve treba trošiti. Nema akumulacije. Nigdje se više neće moći pohraniti novac osim u čarapu. Stoga treba otvoriti crna paralelna tržišta. Naprimjer nekretninu ne moraš prebacivati na sebe već to rješiti nekim ugovorom uz njegovo pridržavanje da se izbjegne plaćanje poreza i budučeg PDV-a na nekretnine. Dobra suradnja između strana iz ugovora bi dovela do toga da bi se zaustavio dotok novca iz naših džepova prema državi.Njoj kad se malo pogleda uvjek je malo a ne nazire se kraj njenom zlostavljanju i pljački.

Avatar fidelio
fidelio
09:27 17.03.2013.

Kakvih 10 milijuna eura financijske pomoći? Pa s deset milja se može samo rit obrisati.

Avatar seneka
seneka
08:55 17.03.2013.

Pleše mečka na Cipru,doći će i naa naša vrata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije