dobre vijesti!

EU potpisao sporazum s Egiptom i Izraelom o isporuci plina

European Commission President Ursula Von Der Leyen meets Israeli Prime Minister Naftali Bennett in Jerusalem
AMIR COHEN/REUTERS
15.06.2022.
u 16:23

Po sporazumu, Izrael će isporučivati plin Egiptu gdje će biti ukapljen i odakle će ga se izvoziti u Europu.

Europska unija potpisala je u srijedu sporazum s Egiptom i Izraelom o izvozu ukapljenog prirodnog plina u Europu.

Egipatski ministar za naftu Tarek al-Molla, izraelska ministrica za energetiku Karine Elharrar i europska povjerenica za energetiku Kadri Simson potpisali su izjavu namjere u Kairu u nazočnosti predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Po sporazumu, Izrael će isporučivati plin Egiptu gdje će biti ukapljen i odakle će ga se izvoziti u Europu.

Izrael je već jedan od najvažnijih izvoznika plina u Egipat i Jordan.

Sporazum dolazi u "jako teško vrijeme" za EU, tijekom "rata na europskom tlu", rekla je Von der Leyen u srijedu.

"Ovim sporazumom radit ćemo na stabilnoj isporuci prirodnog plina u Europsku uniju iz istočnog Mediterana. To će pridonijeti našoj energetskoj sigurnosti", napisala je na Twitteru.

EU nastoji smanjiti ovisnost o plinu iz Rusije, koja je prošle godine osigurala 45 posto europske potrošnje plina. 

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgoru energetsku krizu zadnjih godina "našim prijateljima u Europi", rekla je izraelska ministrica Elharrar prije potpisivanja sporazuma.

EU je najveći svjetski uvoznik plina koji čini oko četvrtine europske energetske potrošnje. 

Ključne riječi

Komentara 13

IS
ispodneba
16:40 15.06.2022.

Pocelo je...Jos par novih dobavljaca i krah Rusije je neizbjezan...E moj Putko...

XA
xaron
22:21 15.06.2022.

Izraelski plin se ukapljava u Egiptu jer bi postrojenje u Izraelu bilo u dometu Palestinskih raketa. To je dobro sa sigurnosne strane, ali Egipat nema infrastrukturu da podrži to postrojenje. Za poredjenje,Postoječi LNG terminal koji snabdjeva EU Freeport (Tx, trenutnoo van stroja) vuče stotine MW struje koju Egipat jednostavno nema. Osrednji terminal treba da hladi ( do -162 C ) 100tona na sat zemnog plina što zahtjeva veliku količinu el.energije koju Egipat nema, te je neophodno izgraditi elektrane od mnogo stotina MW. Kako Egipat oskudjeva u energentima, jedino rješenje su elektrane na plin kojii če dolaziti iz Izraela. To znači da če znatna kojičina Izraelskog plina biti trošena na proizvodnju el.energije što če podizati cijenu plina potroßačima u EU. Sve je ovo jako bajkovito da bi bilo realno.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
16:35 15.06.2022.

Mazal tov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije