Milanovićeva misija

EU radi iznimku: Hrvatskoj dulje vrijeme za novac iz fondova

bruxelles
Tomislav Krasnec/VLM
23.11.2012.
u 13:00

Sve druge zemlje imale su po ulasku u EU razdoblje od ukupno četiri godine za povlačenje novca po svakom pojedinom projektu i Hrvatska se u pregovorima o financijskoj perspektivi 2014. – 2020. bori za isto pravo

Posljednji prijedlog sedmogodišnjeg proračuna EU koji je kasno sinoć liderima 28 zemalja na summitu u Bruxellesu prezentirao predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy predviđa da Hrvatska od 2014. do 2020. bude iznimka po vremenu koje ima za povlačenje novca za svaki pojedini projekt financiran iz EU.

Večernji list analizirao je posljednji Van Rompuyev prijedlog i pronašao paragraf koji govori da se na Hrvatsku ne odnosi novo pravilo "n+3" koje će vrijediti za sve druge države članice. Podsjetimo, u prijedlogu nove financijske perspektive EU dosadašnje pravilo "n+3" mijenja se u pravilo "n+2", gdje "n" označava godinu u kojoj je projekt odobren za financiranje od EU, a 2 odnosno 3 označava broj sljedećih godina tijekom kojih se obećani novac iz EU može povući. Nakon isteka tog razdoblja, obećani novac nestaje ako projekt nije dovršen, odnosno ako predlagatelj projekta nije uspio povući novac.

Sve druge zemlje imale su po ulasku u EU razdoblje od ukupno četiri godine za povlačenje novca po svakom pojedinom projektu i Hrvatska se u pregovorima o financijskoj perspektivi 2014. – 2020. bori za isto pravo. Prema posljednjem prijedlogu Van Rompuya, čini se da će se za to pravo i izboriti, iako će to ono biti ukinuto za ostalih 27 zemalja članica.

– Nama je potrebno to vrijeme dok se potpuno ne uhodamo, dok se stroj ne zagrije na radnu temperaturu – rekao je premijer Zoran Milanović jučer po dolasku u Bruxelles. Dulje razdoblje za povlačenje novca iz EU donosi i bolje šanse Hrvatskoj da povuče veći iznos. Summit na kojem lideri zemalja pregovaraju o novom sedmogodišnjem proračunu prekinut je sinoć nešto poslije ponoći i nastavljen je danas u podne. Van Rompuy je optimist i vjeruje da je moguće postići dogovor između svih zemalja, ali njemačka kancelarka Angela Merkel u izjavama govori da će se Europsko vijeće možda razići bez dogovora i da će biti potreban još jedan summit o proračunu, najvjerojatnije u siječnju.

>>Milanović: Od EU možemo dobiti duplo više novca nego li dajemo

Komentara 11

NA
new age
13:27 23.11.2012.

milanovicu car si, sredi i nasu administraciju da ubrzaju i olaksaju narodu

ST
stefj
14:09 23.11.2012.

EU još ne radi iznimku, to je prijedlog. No, da vidimo da li će ovdje hrvatska diplomacija uspjeti.

OB
-obrisani-
13:13 23.11.2012.

Živjela EU-Hrvatska i Amerika, živjeli vječno u miru i prijateljstvu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije