EU: Zadovoljni smo pobjedom proeuropskih snaga

12.05.2008.
u 00:41

Slovensko predsjedništvo EU požurilo se sinoć “toplo pozdraviti jasnu pobjedu proeuropskih snaga na srbijanskim parlamentarnim izborima”, kao i njihovu “mirnu i urednu provedbu”, dodavši da su “prema prvim procjenama, provedeni na slobodan i demokratski način”.

Ono se “nada da će se uskoro sastaviti nova vlada s jasnom europskom agendom”. - Ako se ispune nužni uvjeti, koji su navedeni u zaključcima Vijeća EU od 29. travnja, to bi trebalo osposobiti Srbiju da dalje napreduje na svome putu u EU, što uključuje i kandidatski položaj. EU očekuje da se nova vlada konstruktivno angažira u regionalnoj suradnji – zaključuje Predsjedništvo EU.

U tom se zaključku ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije, odnosno stavljanje na snagu njegova  međusporazuma koji pokriva trgovinska pitanja, uvjetuje uhićenjem i  izručenjem ratnoga zločinca Ratka Mladića Haagu.

Dosad se EU običavala suzdržati osvrta na izbore u trećim zemljama prije nego što bi dobila njihovu ocjenu od OESS-ovih promatrača. Europska unija potpisala je 29. travnja  u Luxembourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, nadajući se da će to pomoći proeuropskim snagama u toj zemlji na parlamentarnim izborima. Sedamnaest država članica schengenskog prostora Srbiji je ponudilo besplatne vize. (SdP, H )

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije