Europska komisija predložila pregovore s Islandom

Island
AFP
25.02.2010.
u 08:00

Velika Britanija i Nizozemska mogle bi se usprotiviti članstvu ako Island ne isplati dugove svojih banaka prema njihovim građanima koji su nastali u kolapsu banaka 2008.

Europska komisija je predložila da se otvore pregovori o ulasku Islanda u članstvo Europske unije, prenosi BBC. Komisija tvrdi da Island ispunjava većinu uvjeta za učlanjenje. Prijedlog će sada pojedinačno razmotriti svaka članica Unije.

Velika Britanija i Nizozemska mogle bi se usprotiviti članstvu ako Island ne isplati dugove svojih banaka prema njihovim građanima koji su nastali u kolapsu banaka 2008. godine.

Island je dugo bio sumnjičav prema ulasku u Europsku uniju, no prošle godine je, nakon što je pretrpio težak udarac u globalnoj ekonomskoj krizi, podnio zahtjev za članstvo.

U svom priedlogu o otvaranju pristupnih pregovora, Europska komisija kaže da Island "poštuje zajedničke vrijednosti Europske unije kao što su demokracija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava", navodi BBC.

Takođe se kaže da je Island, u usporedbi s drugim zemljama kandidatima, daleko odmakao na putu ulaska u Europsku uniju jer je, na primjer, većina njegovih zakona već usklađena sa zakonima Unije.

Ključne riječi

Komentara 13

RE
rezonancija
08:51 25.02.2010.

Sve se nesto pitam nisu li pohlepni bjelosvjetski bankarski mesetari uslu u island kao trojanski konj preko tih banaka koje su propale i namjerno izazvali totalni ekonomski kaos....a moglo bi biti jer island nikada nije htio uci u uniju jer im je izlov ribe skoro sav budzet a ako dodje europska ribolovna flota ...zbogom blagostanje...i sada nakon totalnoga ekonomskoga potonuca jednostavno su prisiljeni da se vezu uz europu...

BE
beri
08:19 25.02.2010.

spunjava većinu uslova -svaka čast

TO
tomislav10
08:05 25.02.2010.

To autoru članka zb Nisu \"uslovi\" već \"uvjeti\"! Nismo na srpskom sajtu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije