Politički obračun

Europski pučani i socijalisti posvadili se zbog BiH

'19.10.2009., Zagreb - U Ministarstvu Vanjskih Poslova predavanje je odrzao Wilfred Martens, sef europske pucke stranke Photo: Luka Klun/VLM/Pixsell;'
Foto: 'Luka Klun/VLM/Pixsell'
1/3
06.10.2011.
u 15:36

Oko toga kako ustrojiti vlast podijeljena je ne samo Bosna i Hercegovina nego i cijela međunarodna zajednica.

Čelnik najveće grupacije u Europarlamentu, Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens oštro je osudio izjave čelnika europskih socijalista Poula Nyrupa Rasmussena zbog toga što je za jednogodišnji zastoj u uspostavi vlasti u BiH optužio HDZ BiH.

Glavne prijepore u uspostavi vlasti u BiH imaju hrvatske stranke, dva HDZ-a, i većinske bošnjačke stranke SDP i SDA, i to zbog pitanja tko će popuniti hrvatska mjesta u vlasti. Europski socijalisti otvoreno su se u toj jednogodišnjoj trakavici svrstali uz SDP BiH, dok je Martensov istup potpora HDZ-u BiH koji je član promatrač u EPP-u. Martens se usprotivio daljoj konfrontaciji Bošnjaka i Hrvata.

- Sve zajednice u BiH moraju se jednako poštovati - rekao je Martens u izjavi očito aludirajući na odnose Hrvata i Bošnjaka. Martens je jedno vrijeme bio i posrednik EU pri policijskoj reformi u BiH.

Nedavni razgovori o uspostavi Vijeća ministara BiH u Brčkom propali su. Hrvati traže hrvatske predstavnike, kao i srpske stranke koje su predložile srpske predstavnike, dok SDP i SDA uz bošnjačke traže i jednu hrvatsku ministarsku poziciju.

Komentara 740

OB
-obrisani-
23:44 07.10.2011.

kod nas ima mnogo zgodnih ljudi ali kao što je meni nena uvijek govorila ne možeš sve imati orjentiraj se na jedno petšest njih i ne traži više od života

OB
-obrisani-
23:50 07.10.2011.

baš je simpatično raditi intervju sa nekim tko ti je simpatičan Ima milijun slatkih pitanja koja bih recimo ja tebi postavila

OB
-obrisani-
23:39 07.10.2011.

jogurt se ne zakuhava, nego se kiseli stavi se varenika našporet i uspe u nju jedan jogurt ili on takoreći zajogurti cijelu smjesu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije