PROMO

Europsku nagradu za energetsku održivost 2023. osvojila križevačka energetska zadruga KLIK

Foto: Promo
1/2
PR
Autor
PR članak
23.06.2023.
u 11:39

- U Križevcima smo proveli projekt grupnog financiranja i oformili energetsku zajednicu i prije nego je donesen zakonodavni okvir. Pokrenuli smo Energetsko-klimatski ured, prvi takav u Hrvatskoj, kao mjesto edukacije i informacija o energetskoj tranziciji jer bez educiranih građana nema ni tranzicije, rekla je Mikulčić Šantić

Na svečanosti održanoj u Bruxellesu povodom Europskog tjedna održive energije, KLIK energetska zadruga proglašena je pobjednikom glasovima javnosti u kategoriji lokalnih energetskih akcija Europske nagrade za održivu energiju – EUSEW (European Sustainable Energy Awards) 2023. KLIK je nagrađen za izniman trud u transformaciji lokalne zajednice kroz održiva energetska rješenja, u pomaganju Križevčanima u razvoju klimatskih i energetskih projekata te poticanju na ulaganja u obnovljive izvore energije.

Upraviteljica Zadruge Sanela Mikulčić Šantić, koja je u ime svih zadrugara KLIK-a primila ovu prestižnu nagradu, naglasila je koliko su lokalne zajednice ambicioznije i proaktivnije od nacionalnih razina. „U Križevcima smo proveli projekt grupnog financiranja i oformili energetsku zajednicu i prije nego je donesen zakonodavni okvir. Pokrenuli smo Energetsko-klimatski ured, prvi takav u Hrvatskoj, kao mjesto edukacije i informacija o energetskoj tranziciji jer bez educiranih građana nema ni tranzicije“, rekla je Mikulčić Šantić.  

U samo dvije godine KLIK je podržao građane Križevaca u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od pola milijuna eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava. „Već više puta istaknuto je da su Križevci predvodnik energetske tranzicije građana, a ova prestižna nagrada koja je došla u Križevce, u naš KLIK, samo je još jedan dokaz i potvrda da idemo u dobrom smjeru prema energetski neovisnoj budućnosti grada Križevaca,“ istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn i uputio čestitke svima koji su dio KLIK-a. 

Europska povjerenica za energiju Kadri Simson istaknula je na svečanosti da je prošle godine u EU instalirano 45% više novoinstaliranih kapaciteta vjetroelektrana i solarne energije nego 2021., a između 2021. i 2023. električna energija iz obnovljivih izvora Europljanima je uštedjela 180 milijardi eura. Iskazavši oprezni optimizam u pogledu aktualne energetske krize, Simson je naglasila obuku, usavršavanje, prekvalifikaciju i privlačenje novih talenata kao jedno od kritičnih područja u prijelazu na čistu energiju. 

Europska nagrada za održivu energiju odaje priznanje iznimnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, i to u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energiji. Među ovogodišnjim dobitnicama je inženjerka kemije te energetska inovatorica Anastasia-Maria Moschovi iz Grčke, koja je osvojila titulu Žene u energetici za 2023., Joana Freitas iz Izvršnog odbora EDP Generationa dobila je nagradu “EUSEW Innovation Award” kao predstavnica projekta plutajućih solarnih panela na rezervoarima vode “Alqueva” te talijansko-grčka kemičarka i klimatska aktivistica Livia Kalosakku iz skupine EUSEW Young Energy Ambassadors koja je osvojila posebnu nagradu “Young Energy Champion”. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?