IZNENAĐENJA U BUDUĆNOSTI

Europu 2030. godine nosit će zemlje koje su sada u recesiji

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.03.2014.
u 23:00

Europa je susjed gospodarske zone s najvećim rastom u budućnosti – siromašne Afrike, koju očekuje gospodarski uzlet.

Dužnička kriza nagriza Europu i prijeti urušavanjem EU. U Španjolskoj nezaustavljivo raste nezaposlenost mladih. U Grčkoj gotovo svaki četvrti čovjek živi ispod granice siromaštva. Ni u Hrvatskoj nije bolje... Hoće li se Europa urušiti?

Neće. Trenutačno doživljavamo postavljanje temeljnog kamena za novu, jaču Europu. Tako barem govore predviđanja stručnjaka.Europska unija zauzima sedam posto svjetskog teritorija, a ekonomska aktivnost stalno pada i sada iznosi 21 posto ukupnog svjetskog BDP-a, pokazuje istraživanje Instituta za njemačko gospodarstvo (IW).

Mediteranski savez

Ima li ideja o Europskoj uniji i dalje budućnost? Nesigurnost, tjeskoba i beznađe, uz krizu, jedine su konstante u EU. Situacija se pogoršava iz dana u dan. Sadašnjost je siva i surova, ali budućnost bi nam mogla biti svijetla i ugodna. Tako, naime, tvrde autori istraživanja “Trend Report 2014. - pozitivna iznenađenja u našoj budućnosti”.

Oni su predstavili viziju Europe u 2030. godini. U četvrtom desetljeću novoga milenija Europa će biti jača i zdravija nego ikad – doživjet će milenijski bum, smatraju autori. Gospodarstva europskih južnih zemalja potpuno će se oporaviti strukturnim reformama, inovacijama i odricanjem stanovništva i sve će biti spremno za uzlet. Dodatni motor za uspon južnjaka bit će osnivanje “Mediteranskog saveza”, ogromnog novog tržišta, piše Trend Report 2014.

Europa se nalazi na sjevernom rubu buduće gospodarske zone s najvećim rastom u budućnosti – siromašne Afrike, koju očekuje gospodarski uzlet i udvostručavanje stanovništva na dvije milijarde do 2050. godine, predviđaju stručnjaci.“Snažan gospodarski rast u zemljama poput Libije, Tunisa i Egipta pomaknut će dinamiku tržišta prema jugu Europe”, piše u izvješću. U Africi se broj osoba koje žive u potpunom siromaštvu od 1990. godine smanjio sa 50 na 40 posto, a moguće je da do 2030. godine padne na nešto više od 25 posto.

Istovremeno broj osoba koje će biti u srednjem sloju diljem svijeta za 20 godina premašit će 50 posto, očekuju stručnjaci.

Napredak nije moguć bez - krize

Dosadašnja iskustva jasno pokazuju da bez krize nije moguć napredak. Današnje slabosti Europe, sutra će biti njezine prednosti. Kriza je prisilila na potrebne reforme i inovacije.

Europa nije daleko od novog europskog ugovora, kojim će se regulirati likvidacija banaka i zauvijek postaviti granice duga, što će spriječiti dužničku krizu pod kojom danas stenje Stari kontinent. Europu u idućim godinama čeka sličan scenarij kao nakon 2. svjetskog rata kada se uzdigla iz pepela i idućih 60 godina ekonomski strelovito rasla.

Nova snaga Europe temeljit će se na turbulencijama koje će se preseliti na druge meridijane do 2030., u SAD i Kinu, smatra tim autora koji vodi Matthias Horx.     

Komentara 5

AA
aabbcc
09:16 05.03.2014.

Evropa nema nikakavih prirodnih bogatstava, energetskih rezervi, industrija ne radi na zrak... a postojece zalihe su davno iscrpljene i bez novih kolonija neke drzave jednostavno ne mogu opstati .... a to je znao jos i onaj Hitler kada je krenuo otimati ..

XA
xaron
19:52 05.03.2014.

Jaki stručnjaci. Evo predviđaju šta će biti za 15 godina, a početak ove krize nisu mogli predvidjeti ni 15 dana unaprijed. Ne treba njih ismijavati nego list koji to .objavljuje.

BJ
Ben Juda Talmudan
08:36 05.03.2014.

A 2042g. cvijeće će cvasti i trava će da raste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije