Incidenata sve više

Europu zbog rata u Gazi zahvatio val antisemitizma

Smoke rises during an Israeli ground operation in Khan Younis, as seen from a tent camp sheltering displaced Palestinians in Rafah
Foto: BASSAM MASOUD/REUTERS
1/7
13.07.2024.
u 16:55

U Austriji i Švedskoj antisemitski incidenti porasli su više od 400 posto, a u Danskoj se njihov broj prošle godine povećao s 9 na 121

Židovi u Europskoj uniji suočeni su s visokom razinom antisemitizma, pokazalo je najnovije istraživanje europske Agencije za temeljna prava (FRA). U anketi provedenoj među više od 8000 Židova u 13 zemalja EU, uključujući Njemačku i Francusku, oko 96 posto njih reklo je da se susrelo s antisemitizmom u svom svakodnevnom životu. Ravnateljica FRA-e Sirpa Rautio upozorila je da se Europa suočava s “valom antisemitizma” koji je djelomično potaknut sukobom na Bliskom istoku. Upozorila je da to ozbiljno ograničava sposobnost Židova u zemljama EU da “žive u sigurnosti i dostojanstveno”, prenosi BBC.

Istraživanje je provedeno u prvoj polovini 2023., prije napada Hamasa 7. listopada i izraelske vojne kampanje u Gazi, a obuhvatilo je iskustva sudionika u godini prije. Međutim, od početka rata u Gazi došlo je do dramatičnog porasta prijavljenih antisemitskih napada, priopćila je FRA. Podsjetimo, 7. listopada prošle godine naoružani pripadnici Hamasa i drugih palestinskih skupina napali su južni Izrael, ubivši oko 1200 ljudi i uzevši 251 taoca. U izraelskim osvetničkim napadima na Gazu od tada je ubijeno 38.295 ljudi, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

Organizacija FRA objavila je da je njezino istraživanje tijekom godina otkrilo da antisemitizam ima tendenciju porasta u vrijeme napetosti na Bliskom istoku. Oko 90 posto ispitanika navelo je da se susrelo s antisemitizmom na internetu, dok je FRA priopćila da se “antisemitsko uznemiravanje i nasilje uglavnom odvijaju na ulicama, u parkovima ili u trgovinama”. Više od polovine ispitanih izrazilo je zabrinutost za vlastitu sigurnost ili sigurnost svoje obitelji, dok njih 76 posto barem povremeno skriva svoj židovski identitet.

VEZANI ČLANCI:

Agencija je također prikupila odgovore od 12 židovskih organizacija u siječnju i veljači ove godine i otkrila dramatičan porast broja prijavljenih antisemitskih napada u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem. Ti su napadi uključivali osobno uznemiravanje, zastrašivanje i nasilje. U Austriji i Švedskoj antisemitski incidenti porasli su više od 400 posto od listopada do prosinca prošle godine u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine. U 2022. Danska je prijavila samo devet antisemitskih incidenata, ali se prošle godine taj broj povećao na 121 incident.

FRA je upozorila da su sigurnosni problemi i zaštita židovskog naroda i institucija postali hitni. Iz te su agencije pozvali vlade da učine više kako bi financirale sigurnosne potrebe židovskih zajednica, poput zaštite škola i sinagoga.

– Moramo graditi na postojećim zakonima i strategijama kako bismo zaštitili zajednice od svih oblika mržnje i netolerancije, online kao i offline – rekla je Rautio, pozvavši vlade da uklone antisemitske sadržaje s interneta.

 

GALERIJA Posljedice izraleskog napada na jug Gaze
Smoke rises during an Israeli ground operation in Khan Younis, as seen from a tent camp sheltering displaced Palestinians in Rafah
1/7

Komentara 1

XM
Xman
21:45 13.07.2024.

Netreba se cuditi ,poslije genocida nad Palestincima na koji citav svijet suti i odobrava neki nemogu da to presute.Dupli standardi koje zapadni svijet sprovodi nisu prihvatljivi mnogima a cinjenicva je da zidovo mogu sve i bilo ko da je kritikovao njihovo ponasanje bio je razapet i zavrsio je karijeru.Nemoze se ljudima unistavati zivot samo zbog toga sto misle da nije u redu to sto rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije