Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Holivudska mačka'

Eutanaziran najpoznatiji planinski lav u području Los Angelesa: 'Imao je izvanredan život'

A trail camera picture of mountain lion P-22
Foto: Handout/REUTERS
1/3
18.12.2022.
u 10:26

"Preživljavanje P-22 na otoku divljine u srcu Los Angelesa očaralo je ljude diljem svijeta", rekao je kalifornijski guverner Gavin Newsom

Najpoznatiji planinski lav u području Los Angelesa, ostarjeli mužjak divlje mačke viđen u blizini gradskog Griffith Parka, eutanaziran je u subotu, rekli su službenici za divlje životinje. Godinama je znao lutati oko natpisa "Hollywood" vidljivog u većem dijelu Los Angelesa, što je bilo prikladno okružje za slavnu pumu. Dobio je nadimak Holivudska mačka, ali planinski lav - procjenjuje se da je star oko 11 godina - službeno se zove P-22.

Državni i savezni službenici za divlje životinje odlučili su ga ranije ovog mjeseca uhvatiti zbog njegova čudnog ponašanja, možda povezanog s udarcem vozila. Veterinari su pronašli "značajnu traumu" glave, desnog oka i unutarnjih organa, navodi se u priopćenju kalifornijskog Odjela za ribe i divlje životinje.

Stručnjaci su također otkrili kronične zdravstvene probleme, uključujući "neizlječivu bolest bubrega, kronični gubitak težine, opsežnu parazitsku infekciju kože po cijelom tijelu i lokalizirani artritis".

"Najteži, ali suosjećajni izbor bio je s poštovanjem umanjiti njegovu patnju i stres humanim prekidom njegova putovanja", stoji u priopćenju.

"Planinski lav P-22 imao je izvanredan život i osvojio je srca ljudi u Los Angelesu i šire", dodaje se.

Eutanazija pume bila je udarac svima koji su zavoljeli životinju. "Ovo stvarno boli", rekao je Chuck Bonham, direktor Odjela za ribe i divlje životinje, kada je objavio smrt P-22, prenosi USA Today.

"Bilo je ovo nevjerojatno teških nekoliko dana", dodao je.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom u izjavi je pohvalio "nevjerojatno putovanje" P-22.

"Preživljavanje P-22 na otoku divljine u srcu Los Angelesa očaralo je ljude diljem svijeta", rekao je Newsom.

Griffith Park, u kojem je P-22 živio možda jedno desetljeće, okružen je autocestama i urbanim prostranstvima. To je izolirani dio prirode veličine 23 četvorna kilometra. Stručnjaci su se čudili kako je divlja mačka prešla bilo koju od dviju glavnih losangeleskih autocesta - 405 i 101 - da bi stigla do Griffith Parka još 2012. godine.

U profilu P-22 napravljenom davno prije njegove smrti, Nacionalni park se žalio da je Griffith Park premali za drugu pumu i "malo je vjerojatno da će ikada pronaći ljubav sa ženkom".

Mačka je postala poznata zahvaljujući čestim viđenjima, video kamerama na vratima i fizičkim susretima. Stranica na Facebooku posvećena pumi ima više od 20.000 pratitelja.

Komentara 1

M3
Miške 3
05:00 19.12.2022.

Arnold Schwanzenjeger

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije