OTVORENE NOVE MOGUĆNOSTI

Evo što odlazak Marije Pejčinović Burić iz Vijeća Europe znači za Hrvatsku

MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
11.01.2024.
u 14:54

Plenković joj je, navodno, rekao da je odluka o kandidaturi njezina stvar, ali da će, ako se kandidira, imati svu moguću podršku njega osobno, Vlade i HDZ-a. Na kraju se ona ipak nije kandidirala

Bivša šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić odlučila je da se ipak neće kandidirati za drugi mandat na dužnosti glavne tajnice Vijeća Europe.  Po isteku roka za prijave, Vijeće Europe objavilo je imena trojice kandidata. To su Indrek Saar iz Estonije, Didier Reynders iz Belgije i Alain Berset iz Švicarske. Parlamentarna skupština Vijeća Europe odabrat će nekog od njih trojice u lipnju, nakon čega mandat novom glavnom tajniku počinje 18. rujna. 

Iz hrvatske Vlade potvrdili su nam da je premijer Andrej Plenković prošloga tjedna imao sastanak s Marijom Pejčinović Burić, na kojemu su razgovarali o njezinom mogućem uključivanju u bitku za drugi mandat na čelu Vijeća Europe. Plenković joj je, navodno, rekao da je odluka o kandidaturi njezina stvar, ali da će, ako se kandidira, imati svu moguću podršku njega osobno, Vlade i HDZ-a. Na kraju se ona ipak nije kandidirala. 

VEZANI ČLANCI: 

Kako smo već pisali, takav potez Marije Pejčinović Burić mogao bi povećati šanse premijera Andreja Plenkovića da, ako se na to odluči i ako mu političke okolnosti to budu dozvoljavale - pokuša preuzeti neku od najviših dužnosti u EU-institucijama nakon izbora za Europski parlament, koji se održavaju u lipnju. Iako Vijeće Europe nema nikakve veze s Europskom unijom, veće su šanse da netko iz Hrvatske po prvi put bude imenovan na neku od top-pozicija u Europskoj uniji ako negdje drugdje, kao u Vijeću Europe, nema već nekog iz Hrvatske tko sjedi na visokoj međunarodnoj dužnosti. 

Komentara 14

GR
Greben
22:44 11.01.2024.

Glavni tajnik (Pecinovic Buric na odlasku) po potrebi prisustvuje sjednicama Vijeca. Tamo joj je zadaca biti odgovorna za kontinuitet, rezultate i koordinaciju rada Vijeca, te usmjeravati Vijece. Glavni tajnik Vijeca ujedno je i glavni tajnik Vijeca Europske unije. Osnovne zadace Europskog vijeca su rad za ljudska prava, demokraciju i razvoj vladavine prava. Među najvaznijim alatima u ovom poslu su obvezujuce konvencije i nadzor postivanja tih konvencija.

PR
prajdali100
21:18 11.01.2024.

Kakve je konkretne koristi Hrvatska imala od Pejčinović Burić? Zna li itko?

Avatar horuk
horuk
13:10 12.01.2024.

Kada su Hrvati u pitanju onda je najbolje da nemamo nikakvih političkih funkcija u internacionalnim institucijama. Ne samo da nema koristi od toga, to je čak loše. Puno je bolje da drugi važne odluke odlučuju o svemu bez nas. Jer kada bi i mi odlučivali onda bi se dobar dio našega naroda ljutio, rugao i pametovao. Ovako neškolovani, lijeni, neuspješni jednostavno osjećaju bolje ako je Hrvatska po njihovoj mjeri beznačajna i neuspješna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije