Ne smrtnoj kazni

Filipinski katolici protiv 'odreda smrti'

Filipini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.02.2017.
u 07:00

U "Hodu za život" ulicama Manile sudjelovali su deseci tisuća ljudi

Nekoliko tisuća ubijenih bez suđenja pod egidom borbe protiv droge i najava filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea da će uvesti smrtnu kaznu podigla je na noge velikodostojnike tamošnje Katoličke crkve, koji su organizirali protestni marš za život diljem zemlje.

Deseci tisuća rimokatolika, javljaju mediji, okupili su se u filipinskoj prijestolnici Manili u subotu na dosad najvećem skupu protiv pogubljenja po kratkom postupku i vladinoj najavi uvođenja smrtne kazne. Skup nazvan “Hod za život”, koji je poduprla katolička Filipinska biskupska konferencija, održava se samo nekoliko dana nakon što je Crkva pokrenula svoj najsnažniji napad na rat protiv droge predsjednika Rodriga Dutertea. Inače u smaknućima po kratkom postupku, bez suđenja i dokaza, koje je predsjednik Duterte pokrenu prije sedam mjeseci, dosad je ubijeno više od 7600 ljudi, a velik broj mrtvih i žestok obračun predsjednika Dutertea s problemom droge naišli su na oštre kritike skupina za ljudska prava i Zapada.

Međutim, on je rekao da će nastaviti svoj rat protiv droge do posljednjeg dana svog mandata i da ga kritike neće u tome zaustaviti. Ipak, egzekucije su tijekom prošlog mjeseca ipak smanjene jer je policija na Filipinima morala prekinuti akcije protiv narkodilera, suočena s problemima u vlastitim redovima. Korumpirani policajci oteli su i ubili južnokorejskog poslovnog čovjeka, što je izazvalo međunarodni skandal.  

>>Filipini prekidaju rat protiv droge dok ne "očiste" korumpiranu policiju

>>Rodrigo Duterte gasi svjetsku kockarsku meku

Komentara 1

Avatar Parousia
Parousia
09:01 19.02.2017.

Prestrasno,svaka cast na prosvjedu,pa tko smo mi da sudio tu je Gospodin da sudi,evo jedan citat iz Biblije (Postanak9,6)"Tko prolije krv covjekovu,njegovu ce krv covjek proliti!Jer na sliku Bozju stvoren je covjek"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije